Avocații lui Trump pun sub semnul întrebării constituționalitatea procesului de impeachment după încetarea mandatului

  • 08 Februarie 20:07
Avocații lui Trump pun sub semnul întrebării constituționalitatea procesului de impeachment după încetarea mandatului

Cu o zi înaintea începerii procesului de impeachment al fostului președinte Donald Trump sub acuzația că a incitat asaltul asupra Capitoliului de luna trecută, avocații săi au negat luni că miliardarul republican a încurajat violența și au pus la îndoială constituționalitatea procedurii acum că acesta nu se mai află la Casa Albă, relatează Reuters.

Avocații lui Trump i-au acuzat pe cei nouă congresmeni democrați, numiți oficial "manageri ai impeachment-ului" de "necinste intelectuală și lipsă de conținut factual" pentru modul în care au portretizat discursul lui Trump de la 6 ianuarie către susținătorii săi, înainte ca aceștia să ia cu asalt clădirea Congresului.

O sursă familiarizată cu discuțiile a declarat că procesul va începe cu o dezbatere de patru ore asupra constituționalității procedurii în contextul în care Donald Trump nu mai este președinte. Procesul va prilejui apoi 32 de ore de dezbateri începând de miercuri după-amiază, a adăugat sursa citată.

Cei nouă democrați care vor juca rolul de procurori speră să-i convingă pe membrii Senatului împărți egal între democrați și republicani să-l condamne pe Trump și să-i interzică să mai dețină vreodată o funcție publică. Donald Trump și-a încheiat mandatul de președinte pe 20 ianuarie, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie în fața lui Joe Biden.

"Necinstea intelectuală și lipsa de conținut factual care se remarcă în memorandumul pentru proces al managerilor Camerei servesc doar pentru a evidenția încă o dată că această procedură de impeachement nu a avut niciodată ca scop căutarea dreptății", au scris avocații lui Trump drept răspuns la un briefing al procurorilor Camerei Reprezentanților.

"În loc de asta, aceasta a fost doar o tentativă egoistă a conducerii democrate de a profita de sentimentele de șoc și confuzie de care au fost năpădiți americanii din întreg spectrul politic când au văzut distrugerea de la Capitoliu comisă de câteva sute de persoane", au mai scris avocații lui Trump în răspunsul lor.

Ei și-au subliniat opinia că un proces după încetarea mandatului nu este permis în conformitate cu Constituția.

O tentativă eșuată de la 26 ianuarie de a respinge cazul împotriva lui Trump întrucât ar fi neconstituțională o astfel de procedură după încetarea mandatului a beneficiat de sprijinul a doar 45 dintre cei 50 de republicani din Senat.

Procurorii Camerei Reprezentanților au respins acest argument în documentul trimis Senatului săptămâna trecută. Ei au pledat pentru condamnarea lui Donald Trump pentru a pentru a proteja democrația americană și securitatea națională și pentru a descuraja orice viitor președinte care ar putea lua în considerare provocarea de violențe pentru a obține puterea. Ei au argumentat că Trump are "o responsabilitate unică" pentru asaltul asupra Capitoliului.

Pentru a obține o condamnare, 17 republicani vor trebui să li se alăture celor 50 de democrați în timpul votului, un obstacol dificil.

Dacă procurorii Camerei Reprezentanților vor decide să cheme martori, Senatul va dezbate această temă și va organiza un vot asupra acestui aspect, a mai precizat sursa citată.

În discursul său de la 6 ianuarie, Trump a repetat afirmațiile nedovedite că alegerile au fost fraudate și le-a cerut susținătorilor săi să mărșăluiască la Capitoliu, "să oprească furtul", "să dea dovadă de tărie" și "să lupte din răsputeri".

Asaltul a întrerupt certificarea oficială de către Congres a victoriei în alegeri a lui Biden, i-a făcut pe congresmeni să se încerce să se ascundă în clădire pentru a fi în siguranță și s-a soldat cu moartea a cinci oameni, printre care un ofițer de poliție.

Avocații lui Trump susțin că el a folosit cuvântul luptă într-un "sens figurat" și acest lucru "nu poate fi interpretat drept o încurajare a unor acte de violență".

"În mod notabil au lipsit din discursul său orice referire sau încurajare a unei insurecții, revolte, acțiuni criminale sau orice acte de violență fizică de orice fel", au mai apreciat avocații lui Donald Trump.

Contestarea cazului împotriva lui Trump pe motive constituționale le va permite republicanilor din Senat să voteze împotriva condamnării fără a apăra direct discursul fostului președinte către susținătorii săi înainte de asaltul asupra Capitoliului, notează Reuters.

Ambele partide au un interes în a încheia procesul cât mai repede. Biden a făcut apel de la începerea mandatului la vindecare și unitate într-o țară care a fost profund polarizată de președinția lui Trump.

Democrații dețin majorități fragile atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat, iar procesul de impeachment ar putea să îngreuneze adoptarea de către Congres a planului de redresare de 1,9 trilioane de dolari după pandemia de COVID-19 și încheierea procesului de validare a membrilor guvernului, mai scrie agenția de știri britanică. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,4 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău