Avocații lui Filat: a fost reținut ILEGAL

  • 19 Octombrie 2015 10:08
Avocații lui Filat: a fost reținut ILEGAL

Avocații lui Vlad Filat se declară alarmați de modul în care acesta a fost lipsit de imunitate parlamentară și reținut de CNA.

Într-un comunicat de presă, aceștia denunță procedura de ridicare a imunității deputatului Vlad Filat. „Procedura de ridicare a imunității este una ilegală. Constituția Republicii Moldova prevede în art. 70 alin. (3): Deputatul nu poate fi reținut, arestat, percheziționat, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa. Vlad Filat, nefiind prins în flagrant, nu putea fi reținut în lipsa unei ridicări legale a imunității. Ridicarea imunității parlamentare în cazul în care asupra clientului nostru ar fi planat o bănuială rezonabilă în săvârșirea unei infracțiuni urma a fi dispusă în baza art. 9 din Legea nr. 39 din 07.04.1994, despre Statutul deputatului în Parlament și a art. 95 și 96 din Regulamentul Parlamentului”.

Avocații mai atenționează că Hotărâre a Parlamentului de ridicarea imunității deputatului Vlad Filat nr.172 din 15 octombrie 2015, nu a fost publicată. „ Conform art.76 din Constituție, Legea se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și intră în vigoare la data publicării sau la data prevăzută în textul ei. Nepublicarea legii atrage inexistența acesteia”, subliniază avocații.

De asemenea, apărarea fostului premier susține că reținerea acestuia a avut loc cu încălcarea prezumției nevinovăției și a garanțiilor procesual-penale ale persoanei. „Prin dispunerea măsurii reținerii împotriva clientului nostru, au fost ignorate garanțiile Convenției Europene pentru Drepturile Omului (art.5 alin.1 lit. c) cât și principiile directoare a procesului penal, în special principiul legalității, instituit de art. 7 alin.1 a Codului de Procedură Penală a Republicii Moldova. În conținutul procesului-verbal de reținere din 15 octombrie 2015, procurorul a descris abstract o stare de fapt virtuală, fără a indica nici o probă în sensul art.93 din Codul de Procedură Penală. Mai mult ca atât, declarația unui denunțător are o valoare relativă, putând să constituie doar o informație care să stea la baza sesizării organelor de urmărire penală, acestea având obligația de a strânge și de a administra probe în sensul art. 93 din Codul de Procedură Penală pentru a putea pune o persoană sub acuzare”.

 „Procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut ridicarea imunității deputatului Vlad Filat pentru reținere, arestarea și trimiterea sa în judecată. Prin respectiva acțiune, șeful procuraturii a încălcat grav prezumția nevinovăției clientului nostru, solicitând trimiterea sa în judecată înainte de a-i fi demonstrată vinovăția. Mai mult ca atât, Comisia juridică pentru numiri și imunități a încălcat dreptul la apărare a lui Vlad Filat. În calitatea de avocați nu ni s-a oferit posibilitatea de a depune un memoriu sau a ne expune sub orice formă pe marginea învinuirilor care i se aduc. Ori, în conformitate cu Regulamentul Parlamentului, Comisia sus-numită avea la dispoziție 15 zile pentru a examina cererea depusă de procurorul general sub aspectul temeiniciei. Votarea în grabă a unui asemenea document prin violarea garanțiilor procesul-penale ale persoanei, ne face să considerăm actul Comisie juridice pentru numiri și imunități drept unul arbitrar și abuziv”. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău