Avocații au protestat aplicarea frecventă a arestului preventiv, în fața Curții de Apel
-
26 Iunie 2018 11:17
Un protest la care s-a deplâns starea de lucruri din justiția din Republica Moldova, a fost organizat marți, 26 iunie, de Uniunea Avocaților. Câteva zeci de apărători au participat la o manifestație în fața sediului Curții de Apel Chișinău, contestând aplicarea frecventă a arestului preventiv, în locul altor măsuri preventive.
În semn de protest, avocații au anunțat că pe parcursul zilei de astăzi nu vor participa la procese de judecată în nicio cauză penală, civilă sau contravențională. Ei s-au referit și la alte probleme în domeniul justiției, inclusiv au criticat deciziile instanțelor de invalidare a rezultatelor alegerilor locale din Chișinău.
„Actele de injustiție au luat o amploare mult mai frecventă. Invalidarea alegerilor, pornirea urmăririlor penale pe liderii politici, urmărirea și persecutarea avocaților – sunt o normă în societatea noastră. Avocații astăzi au ieșit pentru a le spune oamenilor că sunt de partea lor”, a declarat una dintre avocatele participante la protest.
”Arestul este o excepție, nu o regulă”, scria pe una dintre pancartele avocaților protestatari. Ei au atras atenția că, deseori, argumentele lor în favoarea clienților nu sunt luate în considerare de către judecători, fiind admise demersurile procurorilor de aplicare a arestului preventiv, după cum a subliniat avocata Viorica Grecu.
„Arestul este o măsură excepțională, însă avocații nu sunt auziți atunci când vin cu demersuri de aplicare a măsurilor alternative. Avocații nu primesc răspuns la demersurile lor prin încheieri motivate. În ultimul timp, nu sunt auziți, în genere, în instanța de judecată.”
Numărul cazurilor de arestări preventive a crescut în ultimii 10 ani într-o măsură considerabilă, a remarcat și avocatul Vladislav Gribincea.
„Noi am ajuns ca în 2018 să se aresteze mai mult decât în 2008 sau 2009. Astea sunt statisticile oficiale. Ce indicator mai bun poate fi că justiția nu lucrează, decât câteva sute de avocați care protestează împotriva injustiției?”
Apărătorii au mai semnalat că deseori arestul preventiv este utilizat ca instrument de intimidare a clienților lor, și nu din rațiunea ca aceștia să nu fugă sau să nu poată distruge probele, dar și faptul că Republica Moldova a fost condamnată de mai multe ori la CEDO pentru aplicarea arbitrară a arestului preventiv.
Datele Procuraturii Generale arată că în 2017, în 11 la sută din cazurile de aplicare a măsurilor preventive persoanele au fost plasate în arest, fiind vorba despre aproape 1600 de bănuiți. Procurorul General, Eduard Harunjen, a declarat pentru Radio Chișinău că arestul preventiv a fost solicitat numai în cazurile în care a fost necesar.
„De câte ori a fost necesar, de câte ori au existat baze legale și de câte ori vor exista în viitor baze legale, procurorii sunt obligați să aplice legea, or toți sunt egali în fața legii și să solicite aplicarea măsurilor preventive necesare.”
Menționăm că Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, s-a solidarizat cu Uniunea Avocaților, menționând într-un comunicat că detenția preventivă nu trebuie să constituie regulă și faptul că a constatat în activitatea sa încălcări ale dreptului la libertate și siguranță și condiții inumane și degradante în locurile de detenție.