Avocații amenință cu proteste

  • 08 Ianuarie 2017 12:08
Avocații amenință cu proteste

Avocații din Republica Moldova continuă să-și exprime nemulțumirea față de proiectul de lege care prevede ca deputații, care au cel puțin 10 ani vechime de activitate în domeniul dreptului, să acceadă în avocatură fără a susține examene.

Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, aceasta nu este prima inițiativă de acest fel din partea legislatorilor, scrie bizlaw.md.

„Este a treia inițiativă de acest gen înregistrată în ultimii patru ani. Dacă dorim să avem o avocatură puternică, fără o verificare minuțioasă a cunoștințelor candidaților nu vom reuși. Nu cred că profesioniștii cu experiență, bine pregătiți nu pot susține un examen. Nu reprezintă o umilință de a dovedi colegilor că ești pregătit profesional”, este de părere Vladislav Gribincea.

Menționăm că inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați și a fost înregistrată în Parlament la sfârșitul anului trecut. Printre deputații care au semnat proiectul de lege se numără Petru Cosoi, Constantin Țuțu, Anatolie Zagorodnâi, Cornel Dudnic, Vasile Bolea, Ștefan Creangă, Nae Simion Pleșca, Corneliu Padnevici, Anghel Agache, Demian Caraseni, Alla Dolință.

Și fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, a criticat dur inițiativa deputaților. „Știu exact cine din aleșii poporului de multă vreme râvnește să obțină „altfel” licența de avocat. Să obțineți licența pentru statut, altfel decât sunt regulile, e cel puțin discriminatoriu”, a scris Efrim pe contul său de Facebook.

Între timp, pe rețelele de socializare, zeci de avocați susțin inițiativa de a organiza o grevă generală.

„Grevă generală și proteste în fața Parlamentului la care să participe toți avocații. Ar fi o ieșire din așa o situație STUPIDĂ!”, scrie avocatul Alexander Bargan.

Anterior, și Uniunea Avocaților a reacționat la inițiativa deputaților. Potrivit acesteia, avocații nu beneficiază de privilegii și scutiri la migrarea spre profesiile de judecător, procuror, dar nici la susținerea tezelor de doctor în drept.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău