Avocat condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență. Acesta a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra unui procuror din Glodeni

  • 27 Februarie 14:10
Avocat condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de influență. Acesta a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra unui procuror din  Glodeni

La 24 februarie, Judecătoria Drochia, a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui avocat, care a pretins și primit bani ca să exercite influență asupra procurorilor și judecătorilor în cadrul unei cauze penale, anunță Procuratura Generală.

Urmărirea penală a fost începută în luna octombrie 2021 în urma denunțului privind pretinderea sumei de 1000 euro și susținerea de către avocat a influenței asupra judecătorul din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni pentru a-l determina să aplice în privința clientului său măsura preventivă mai convenabilă sub formă de arestare la domiciliu în loc de arest preventiv.

De asemenea, avocatul a pretins 5000 euro susținând că are influență asupra procurorului din Procuratura r-lui Glodeni care va susține acuzarea de stat pe cauza denunțătorului, care este același client menționat supra și asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Glodeni, în procedura de examinarea a căruia va fi repartizată cauza de învinuire a acestuia, în scopul de a-l determina pe procuror să solicite condamnarea la o pedeapsă cu suspendare condiționată, iar pe judecător să-l determine să pronunțe, în rezultatul examinării judiciare a cauzei penale, a unei sentințe de condamnare cu suspendare condiționată a executării pedepsei. Din suma pretinsă, acesta a primit 3000 euro, condiționând ca restul banilor în sumă de 2000 euro să-i fie transmiși lui după expirarea termenului de atac a sentinței.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 2 luni, inculpatul nu și-a recunoscut vina, iar judecarea acesteia a durat 1 an și 2 luni.

Prin sentință din 24 februarie 2023, instanța a recunoscut vinovat inculpatul de comiterea infracțiunii prevăzute de  art. 326 alin.(1) din Codul penal (trafic de influență) fiindu-i aplicată pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 3 ani în penitenciar de tip semiînchis și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de 4 ani. Instanța i-a aplicat măsura preventivă sub formă de arest preventiv, cu luarea imediată a acestuia sub gardă (strajă) din sala de judecată.

Totodată, de la inculpat s-a confiscat cu trecerea forțată și gratuită în proprietatea statului, mijloacele bănești în sumă de 4000 euro, care au fost primite ilegal și destinate pentru săvârșirea de către avocat a infracțiunii de trafic de influență.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:2,57 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
17
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău