Aviz pozitiv pentru interzicerea produselor cu adaos de mercur după 2020

  • 31 Ianuarie 2017 19:07
Aviz pozitiv pentru interzicerea produselor cu adaos de mercur după 2020

Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului a avizat proiectul de lege pentru ratificarea Convenției de la Minamata, care reglementează sursele de aprovizionare și regimul de comercializare a mercurului.

Potrivit tratatului, după anul 2020 se interzice fabricarea, importul sau exportul produselor cu adaos de mercur și procesele de fabricație în care sunt utilizate mercurul sau compușii acestuia, transmite IPN.

Pentru statele care nu reușesc să se conformeze cu această interdicție după anul 2020, convenția oferă posibilitatea de a solicita extinderea perioadei de conformare cu cel mult zece ani, justificând exhaustiv necesitatea unei astfel de extinderi.

Dat fiind faptul că în Republica Moldova nu se fabrică produse cu adaos de mercur și în urma analizei efectuate asupra disponibilității produselor alternative ce nu conțin mercur, interzicerea din 1 ianuarie 2021 a importului, plasării pe piață și a exportului de produse cu adaos de mercur reglementate de convenție nu va avea efecte negative asupra economiei tării – menționează autorii proiectului.

Prin interzicerea importului de produselor cu adaos de mercur reglementate de convenție, Republica Moldova va preveni generarea de deșeuri periculoase. Printre produsele care urmează să fie interzisă drept urmare a implementării prevederilor Convenției de la Minamata sunt lămpile fluorescente și lămpile cu vapori de mercur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău