Avionul prezidențial al lui Ceaușescu, donat Muzeului Național al Aviației Române

  • 28 Iulie 2021 15:43
Avionul prezidențial al lui Ceaușescu, donat Muzeului Național al Aviației Române

Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu și care a fost adjudecat într-o licitație Artmark, a fost donat, miercuri, Muzeului Național al Aviației Române scrie AGERPRES.

Piesa de colecție a fost salvată de la casare de un veritabil colecționar, pasionat de tehnică, în cadrul Licitației de eleganță din 27 mai. Lotul a fost adjudecat la 120.000 de euro.

Potrivit Artmark, proprietarul, cetățeanul american Brian Hyndman, a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Național al Aviației Române. Prin actul de donație, adjudecatarul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Avionul a fost clasat în Patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecție a avut loc pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian în prezența reprezentanților Muzeului Național al Aviației Române, membrilor Casei de Licitații A10 by Artmark, dar și a lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Avionul prezidențial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, se află în top 10 cele mai bine vândute public, în licitație, loturi de artă sau obiecte de colecție pe piața internă în primul semestru al anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău