Avion rusesc interceptat în apropierea Constanței
-
16 Martie 2015 18:37
Un avion militar rusesc a survolat, luni, 16 martie, Marea Neagră, la circa 20 de mile marine travers de Constanța, deasupra apelor internaționale, informează Agerpres.
În această zona s-a desfășurat un exercițiul militar NATO al grupării SNMG2, la exercițiu luând parte și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale, Corneliu Pavel, avionul militar rusesc era unul de cercetare, tipul IL20, ce zbura la o înălțime de aproximativ 3.000 de metri.
Referitor la survolul efectuat de respectivul avion de cercetare, ministru Mircea Dușa a declarat că nu este nimic anormal, militarii ruși culegând informații despre exercițiul desfășurat pe Marea Neagră.
„Cred că este normal ca avionul de supraveghere electronică să culeagă informații despre ceea ce se întâmplă pe Marea Neagră, așa cum și avioanele NATO, e vorba de acele avioane AWACS, culeg informații din această zonă. (...) Nu cred că este vorba de o coincidență. Se știe că există acest exercițiu pe Marea Neagră și culeg informațiile despre acest exercițiu”, a afirmat Dușa, aflat la bordul fregatei Regina Maria.
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, s-a deplasat apoi, cu elicopterul, la bordul crucișătorului USS Vicksburg, navă comandant în structura grupării SNMG2.
La exercițiul desfășurat luni pe Marea Neagră au participat șase nave din gruparea Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG-2), printre care și fregata Regina Maria, nave cărora li s-au alăturat două corvete, două nave purtătoare de rachete, un distrugător și fregata Mărășești, din partea Forțelor Navale Române, și trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaționale ale Alianței Nord-Atlantice. Gruparea este alcătuită din patru fregate (HMCS Fredericton - Canada, TCG Turgutreis - Turcia, ITS Aliseo - Italia și Regina Maria - România, care va avea la bord și un elicopter), un crucișător (USS Vicksburg-SUA, navă comandant) și o navă auxiliară (FGS Spessart-Germania).
Citește și „Navele NATO au intrat în România”