Aviația militară rusă, responsabilă de decimarea flotei Ka-52 în Ucraina. Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților

  • 14 Noiembrie 2022 09:31
Aviația militară rusă, responsabilă de decimarea flotei Ka-52 în Ucraina. Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților

În Ucraina elicopterele rusești au fost surprinse lansând muniție nedirijată lansată ca artilerie, în pofida faptului că elicopterele de atac Ka-52 dispun de armament modern ghidat. Experții vin cu o explicație care stă și la baza faptului că rușii au pierdut un număr atât de mare de astfel de elicoptere considerate ca fiind „artileria din aer”.

Spre exemplu, Ministerul Apărării din Marea Britanie a arătat recent că potrivit ultimelor estimări Federația Rusă a pierdut în Ucraina deja 25% din flota sa de elicoptere moderne de atac Ka-52.

Iar de acest lucru se face vinovată aviația militară a Federației Ruse care nu a reușit să ofere susținere la sol trupelor invadatoare, dar nici măsuri de protecție pentru elicoptere.

Acest lucru a fost explicat de Sandu Valentin Mateiu, comandor (r) și analist militar, în una din edițiile emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania.

„Rușii nu au reușit niciodată să obțină, dacă nu supremația, măcar superioritatea aeriană. A fost o surpriză faptul că rușii, cu aproximativ 400 de avioane la granița Ucrainei, nu au reușit să anihileze apărarea antiaeriană ucraineană. Bazele ucrainene au rămas, avioanele ucrainene s-au ridicat.

În aceste condiții, fiindcă nu e asigurată superioritatea aeriană, nu au trimis avioanele de luptă cu funcție dublă: Asigurarea interdicției aeriene, apărarea inclusiv a elicopterelor, și sprijinul trupelor de la sol. Au trimis avioane Su-25 fără niciun fel de escortă. Și au picat Su-25! Aceasta e și soarta Ka-52”, subliniază expertul militar, care a dat exemplul invadării Irakului de către americani: „Vă dau un exemplu istoric. Când au atacat în Irak americanii au trimis Apache fără să aibă sprijinul trupelor de la sol și au fost vulnerabile, iar acolo americanii aveau supremația aeriană. Problema a fost rezolvată”.

Modul ciudat în care elicopterele lansează proiectilele neghidate arată teama piloților

Sandu Valentin Mateiu a explicat totodată că modul ciudat în care piloții ruși lansează proiectilele reactive nedirijate indică faptul că aceștia se tem de apărarea antiaeriană ucraineană. 

Și, în pofida faptului că elicopterul de atac Ka-52 rămâne performant, lipsa sprijinului aviației militare l-a făcut extrem de vulnerabil.

„Rușii au văzut elicopterele ca fiind artileria din aer. Da, este așa, dar apar și alte elemente. Se vedea de la început că piloții elicopterelor rusești sunt în dificultate.

Ei nu mai lansau proiectilele reactive nedirijate direct spre țintă, lucru care îți oferă o șansă mai mare să lovești ținta. Ei le lansau să spunem în mod balistic, adică în sus. De ce?

Pentru ca raza lor de acțiune să fie mai mare iar elicopterul să rămână în afara razei antiaeriene. Acest lucru a arătat de la început că piloții elicopterelor se tem și se simțeau vulnerabili, știau că îi așteaptă o soartă cruntă. S-a dezvoltat un sistem în care aceste elicoptere au fost distruse”, a explicat Sandu Valentin Mateiu.

„Ka-52 rămâne un elicopter bun. Greșeala a fost tactică, mai degrabă decât tehnică”, conchide analistul militar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău