Avertizare de la Sănătate Publică: Trebui să renunțăm la apa din fântâni - este contaminată cu nitrați și poate provoca intoxicații

  • 25 Octombrie 2019 16:20
Avertizare de la Sănătate Publică: Trebui să renunțăm la apa din fântâni - este contaminată cu nitrați și poate provoca intoxicații

Apa din majoritatea fântânilor publice din Republica Moldova nu este bună de băut. Avertizarea vine din partea specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică care spun că aceasta este contaminată cu nitrați și poate provoca intoxicații. Ecologiștii spun că ar trebui să renunțăm la fântâni și să ne aprovizionăm cu apă din râurile Prut și Nistru. Relatează Aliona Savca.

Din cele 104 mii de fântâni care există în Rep. Moldova, doar 17 mii sunt funcționale. În majoritatea fântânilor apa este de proastă calitate, spun specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. O dată pe an aceștia efectuează teste de laborator, însă calitatea apei nu se îmbunătățește, spune medicul igienist din cadrul ANSP, Liliana Carp.

„Din probele prelevate la conținutul de nitrați, aproximativ 80% au fost neconforme normelor sanitare. Deci, s-au depistat nitrați care depășesc normele admisibile. În raioanele Anenii Noi, Ștefan Vodă, Glodeni s-a constatat un conținut ridicat de fluor în apa din fântâni care cauzează, în special, la copii fluoroza oaselor și a dinților.” 

Cauzele principale a contaminării apei din fântâni sunt lipsa sistemelor centralizate de canalizare, amplasarea gunoiștilor în apropierea surselor de apă, dar și utilizarea în sol a fertilizanților pe bază de amoniu. Președintele Mișcării Ecologiste Chișinău, Vladimir Garaba, susține că populația ar trebui să renunțe la consumul apei din fântâni.

„A fost poluat extrem de puternic teritoriul din localități. Gospodăriile s-au transformat în mini – ferme. Soluția este la suprafață. Trebuie să renunțăm la fântâni ca sursă de apă potabilă și să construim apeducte cu surse de apă din Nistru și Prut.”

Nici apa din apeducte nu este de o calitate mai bună. Medicul igienist, Liliana Carp, susține că situația este mai gravă în apeductele din localitățile rurale.  

„La nivel de țara apa din apeduct din localitățile rurale nu a corespuns în 60% după parametri chimici și în jur de 20 % după parametru microbiologici. Depinde de fiecare gestionar al sistemului de apeduct. Dacă operatorul de apeduct, primăria sau altă asociație, a întreprins măsuri de dezinfecție a apeductelor, acestea vor corespunde din punct de vedere microbiologic.”

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, doar 45 la sută din localitățile Rep. Moldova au sistem de alimentare cu apă, multe dintre ele fiind învechite. La servicii centralizate de canalizare au acces peste 800 de mii de persoane, ce reprezintă  doar  aproximativ 23 la sută din populația țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău