Avertismentul șefului ONU: „Acest război depășește cu mult Ucraina. Trebuie să evităm un uragan al foametei”

  • 14 Martie 2022 19:03
Avertismentul șefului ONU: „Acest război depășește cu mult Ucraina. Trebuie să evităm un uragan al foametei”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat asupra repercusiunilor războiului Rusiei în Ucraina, care riscă se se traducă într-un "uragan al foametei" în multe țări.

"Ucraina este în flăcări" și "țara este pe punctul de a fi decimată în fața ochilor lumii". "Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita un uragan al foametei și prăbușirea sistemului alimentar mondial", a declarat el în fața presei la New York.

Din cauza blocajului producției agricole din Ucraina și Rusia, războiul ar urma, în repercusiunile sale, să lovească "cel mai tare pe cei mai săraci și să semene semințele instabilității politice și ale tulburărilor în întreaga lume", a subliniat Antonio Guterres, citat de Agerpres. 

"Acest război depășește cu mult Ucraina", a mai spus el. "Prețurile cerealelor le-au depășit deja pe cele de la începutul Primăverii Arabe și de la revoltele foametei din 2007-2008". "Indicele global al prețurilor la produsele alimentare FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, cu sediul la Roma) este la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată", a precizat el.

În total, "45 de țări africane și țări mai puțin dezvoltate importă cel puțin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia - 18 dintre aceste țări importă cel puțin 50%. Acestea includ țări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan și Yemen", a spus șeful ONU, cerând din nou oprirea cât mai rapidă a ostilităților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău