Reacția unui ecologist la inițiativa lui Igor Dodon privind irigarea: „Este o aventură care o să ducă la subminarea securității ecologice”

  • 18 Iulie 2020 15:13
Reacția unui ecologist la inițiativa lui Igor Dodon privind irigarea: „Este o aventură care o să ducă la subminarea securității ecologice”

Inițiativa președintelui Igor Dodon de a permite irigarea culturilor cu valoare adăugată sporită din fântâni arteziene este „o aventură care o să ducă la subminarea securității ecologice a Republicii Moldova”. O spune președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniță, solicitat de IPN să se dea cu părerea referitor la acest proiect.

Alecu Reniță a precizat că în subsol se află rezervele strategice de apă potabilă pentru peste trei milioane de oameni. ,,În momentul când tu te bagi în subsolul republicii, tu nu știi ce cantitate de apă este acolo și începi să o foloseați la irigare. Tu o poți irosi într-un timp foarte scurt. Să nu uităm că peste 70 la sută din populația rurală încă nu are acces la apă potabilă”. „Ei, dacă dau drumul la apa asta sau o extrag din subsol și o folosesc la irigare, mâine sau poimâine, pentru o perioadă pe termen mediu și lung, nu o să avem apă potabilă pur și simplu”, afirmă ecologistul.

Alecu Reniță a mai spus că în zeci de localități de pe teritoriul țării dispare apa din fântână, dispar izvoare. Din cele peste trei mii de râulețe mici din țară, o bună parte sunt uscate. „Au mai fost dintre aceștia care s-au băgat în diferite ecosisteme și le-au distrus. După ce distrugi un ecosistem, se dezechilibrează o regiune întinsă”, a remarcat Alecu Reniță.

,,Noi am trecut lecția Cernobîllui. Dacă norul radioactiv în 1986 venea spre Moldova toate, apele de suprafață erau să fie contaminate radioactiv, ele nu puteau fi folosite. Singura sursă care ar fi alimentat populația ar fi fost apele subterane, fiindcă ele erau protejate de scoarța pământului. Acum, dacă ai o catastrofă de felul celei de la Cernobîl, de unde iei apă?”, se întreabă președintele Mișcării Ecologiste.

Cercetările arată că toată apa din subsolul țării are un procent înalț de mineralizare și, odată cu apa, toate sărurile minerale trec în sol. ,,Există studii care arată că,dacă se va utiliza apa din subteran la irigare, va distruge solurile și nu numai că pierdem apa, dar distrugem fertilitatea solului. Solurile vor fi acoperite de un fel de pojghiță de săruri, pete albe care se vor întinde pe suprafețe de sute de hectare și ele nu mai pot nici vegetație de pustiu să facă”, a explicat Alecu Reniță.

Potrivit lui, odată cu examinarea posibilității irigării din fântâni arteziene trebuie reținute două lucruri fundamentale: se ia apa potabilă și se distrug resursele de sol. ,,Când mă gândesc că trei milioane de oameni vor fi lăsați fără apă, pe mine mă ia groaza. Dacă vor să facă irigare, să facă o irigare modernă și singura sursă sunt apele de suprafață. Deci, trebuie să facă rețeaua hidrografică a râurilor mici din Republica Moldova, noi în total avem peste 16 mii de km de rețea hidrografică. Cu fiecare râuleț pus cap în cap în Republica Moldova noi avem 16 mii de km de rețea hidrografică. S-o refacă, ei au distrus-o! După ce au distrus toate râurile mici ale Republicii Moldova, acum vor să se bage și în subsol”, a regretat Alecu Reniță.

Ecologistul a adăugat că în țară, din cele peste 3000 de râuri mici, nu există niciunul în care apa să corespundă standardului de apă potabilă. „Asta înseamnă că orice localitate, în caz de catastrofă, de lipsă de apă, nu poate să utilizeze apa nici pentru animale ca să le adape”, a spus acesta.

Șeful statului, Igor Dodon, a declarat, în cadrul unei ediții a emisiunii „Președintele răspunde” că, în luna aprilie anul curent, la cererea agricultorilor și la inițiativa președintelui, Parlamentul a schimbat legea și a permis irigarea din iazuri și lacuri, chiar dacă acestea sunt private. ,,Aceasta nu este suficient! A doua inițiativă pe care am solicitat-o colegilor din Guvern este ca, până la sfârșitul lunii iulie, să permită, din fântâni arteziene, irigarea culturilor cu valoare adăugată sporită, cum ar fi livezile și altele”, a adăugat președintele.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău