Avertismentul ANRE: În multe localități rurale, consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, care este interzisă pentru consum uman

  • 05 Decembrie 2023 11:44
Avertismentul ANRE: În multe localități rurale, consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, care este interzisă pentru consum uman

În ultima perioadă, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a recepționat multiple petiții de la un șir de consumatori ai serviciului public de alimentare cu apă, cu privire la calitatea neconformă a apei potabile furnizate de operatorii din mai multe localități, în special, rurale, arată un comunicat al ANRE.

În conformitate cu Legea nr. 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, apa potabilă distribuită consumatorilor trebuie să întrunească condițiile de potabilitate prevăzute în normele tehnice și în reglementările legale în vigoare.

În multe localități rurale, reieșind din infrastructura existentă, consumatorilor le este livrată doar apă tehnologică, care nu este potabilă și este interzisă pentru consum uman. Apa tehnologică este destinată pentru stropitul străzilor și al spațiilor verzi, spălarea piețelor și a străzilor, spălarea periodică a sistemului de canalizare, spălarea autovehiculelor și consumul tehnologic al unităților industriale.

Cu regret, constatăm că, din lipsă de informare unii consumatori consumă apa tehnologică. Astfel, consumul de apă nepotabilă poate avea efecte adverse asupra sănătății.

Una din condițiile de bază ale licenței pentru activitatea de furnizare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare este respectarea cerințelor normative de calitate pentru apa potabilă.

În acest sens, operatorii titulari de licențe sunt atenționați că, în cazul în care nu vor respecta condițiile de licențiere și actele normative în domeniu, ANRE va iniția procedura de atragere la răspundere contravențională sau suspendare/retragere a licenței.

Activitatea operatorilor nelicențiați este monitorizată de către autoritățile administrației publice locale, care trebuie să întreprindă toate măsurile legale corespunzătoare în vederea asigurării calității apei potabile furnizate de către operatori, iar în cazul neconformării acestora să rezoluționeze contractul de delegare și, fie să delege serviciul public altui operator, fie să organizeze direct serviciul public prin structuri ale autorităților administrației publice locale.

Ținând cont de atribuțiile ANRE stabilite prin lege, privind monitorizarea activității operatorilor și de protecție a consumatorilor, precum și în vederea soluționării situațiilor descrise în petițiile recepționate, cu privire la calitatea apei potabile furnizate consumatorilor, ANRE a sesizat Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în scopul elucidării faptelor reclamate de către consumatori și verificarea calității apei potabile. Urmare a investigațiilor de laborator efectuate, ANSP a emis prescripții privind înlăturarea încălcărilor și a aplicat sancțiuni financiare conducătorilor întreprinderilor, sub formă de amenzi contravenționale pentru încălcările constatate în exploatarea sistemelor de alimentare cu apă.

În acest context, ANRE a remis o scrisoare către autoritățile administrației publice locale, prin care a informat cu privire la neconformitățile ce țin de potabilitatea apei și pericolul pe care îl reprezintă acestea pentru sănătatea umană și a recomandat să întreprindă măsurile necesare pentru remedierea cazurilor de neconformitate a calității apei potabile și să informeze consumatorii despre categoria de serviciu prestat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Fri
27
Sat
26
Sun
27
Mon
26
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău