Avertismentul analiștilor: Lira britanică s-ar putea prăbuși cu 10%

  • 08 August 2018 13:50
Avertismentul analiștilor: Lira britanică s-ar putea prăbuși cu 10%

Lira britanică s-a depreciat la 1,292 dolari luni, cel mai scăzut nivel din ultimele 11 luni, după ce secretarul Comerțului, Liam Fox, a transmis în weekend că există 60% șanse ca Marea Britanie să nu iasă din UE cu acordul dorit, potrivit Bloomberg, citat de businessmagazin.ro.

În contextul în care Marea Britanie se apropie de deadline-ul din martie 2019, când este programată ieșirea oficială din structura europeană, îngrijorările sunt din ce în ce mai mari și au determinat chiar și Banca Angliei să crească dobânzile săptămâna trecută.

Lira s-ar putea deprecia cu circa 10% dacă piața se precipită mai mult pe fondul lipsei unui acord favorabil în cadrul negocierilor cu UE, potrivit analiștilor.

În timp ce există șanse ca cele două părți să ajungă la un compromis, „sunt șanse ca acest lucru să se întâmple doar dacă există suficientă presiune din partea pieței asupra politicienilor”, spune Valentin Marinov de la Credit Agricole.

„PIB-ul a pierdut inițial 10% după referendum, deci acest nivel este minimul pe care lira l-ar putea pierde în baza lipsei unui acord comercial”, atrage atenția Thu Lan Nguyem, economist în cadrul Commerzbank.

Sursa: Businessmagazin.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău