Avertisment | Războiul comercial dintre SUA și China afectează economia mondială

  • 23 Octombrie 2019 13:05
Avertisment | Războiul comercial dintre SUA și China afectează economia mondială

Banca centrală a Germaniei avertizează că este posibil ca economia țării să se fi contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce ar însemna că cea mai mare economie a zonei euro a intrat în prima recesiune din șase ani, scrie Financial Times, potrivit Mediafax.

Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul doi, iar situația nu a dat semne că s-ar îmbunătăți de atunci, în condițiile în care războiul comercial dintre SUA și China, nesiguranța privitoare la Brexit și problemele din industria auto continuă să apese asupra creșterii.

Totuși, banca centrală arată în raportul său lunar că „o recesiune în sensul unui declin clar, general și susținut nu este încă vizibilă“. În plus, „situația încă bună de pe piața muncii face ca perspectivele legate de venituri pentru consumatori să fie în continuare bune“.

La rândul său, ministrul german al economiei Peter Altmaier dă asigurări că Germania nu este în criză. „Este adevărat că industria germană orientată către exporturi este într-o fază de declin din cauza conflictelor comerciale și a încetinirii economiei mondiale, dar nu suntem în criză! Ne așteptăm deja la o creștere ușor mai mare de aproximativ 1% în anul următor.“

La rândul său, economia americană dă semne de încetinire. Producția sectorului manufacturier american a scăzut în septembrie, sporind dovezile că încetinirea creșterii economiei mondiale și tensiunile comerciale apasă asupra economiei generale, potrivit The Wall Street Journal.

Slăbiciunea celei mai mari economii a lumii s-a limitat în acest an la sectorul manufacturier și investițiile de business, dar semne în creștere sugerează că încetinirea s-ar putea extinde.

Deocamdată, însă, economia este pe creștere, iar președintele băncii centrale americane Jerome Powell dă asigurări că aceasta este „într-o poziție bună“. Potrivit acestuia, economia este bine poziționată în pofida unor riscuri și este sarcina băncii centrale să o mențină în această poziție, scrie Bloomberg.

În afară de riscurile menționate de președintele Fed, un alt element mai puțin evident care trage în jos economia americană este Boeing, arată Megan Greene, economist-șef la Manulife Asset Management, într-o opinie publicată de Financial Times.

Între timp, efectele negative ale războiului comercial purtat de președintele american Donald Trump se fac simțite în fiecare colțișor al lumii, scrie Reuters.

„Toată lumea are de pierdut“, a avertizat Kristalina Georgieva, managing director al Fondului Monetar Internațional, în cadrul reuniunii anuale a Fondului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău