Avertisment ONU: Următoarea pandemie este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece

  • 18 Iunie 2021 10:23
Avertisment ONU: Următoarea pandemie este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece

Următoarea pandemie este aproape și nu există niciun vaccin care să o vindece, atrag atenția reprezentanții ONU care spun că seceta este o criză globală ascunsă, care riscă să devină „următoarea pandemie” dacă țările nu iau măsuri urgente în ceea ce privește gestionarea apei și a terenurilor.

Mami Mizutori, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru reducerea riscului de dezastre, a declarat: „Seceta este pe punctul de a deveni următoarea pandemie și nu există niciun vaccin care să o vindece. Cea mai mare parte a lumii va trăi cu stres hidric în următorii câțiva ani. Cererea va depăși oferta în anumite perioade. Seceta este un factor major în degradarea terenurilor și în scăderea randamentelor pentru culturile majore”.

„Oamenii trăiesc cu secetă de 5.000 de ani, dar ceea ce vedem acum este foarte diferit. Activitățile umane exacerbează seceta și sporesc impactul, amenințând cu deraierea progresului în ceea ce privește ridicarea oamenilor din sărăcie”, a continuat aceasta, citat de Mediafax.

Nici țările dezvoltate nu au scăpat. SUA, Australia și sudul Europei s-au confruntat cu secetă în ultimii ani. Seceta costă peste 6 miliarde de dolari pe an ca impact direct în SUA și aproximativ 9 miliarde de euro în UE, dar și aceste sume pot fi subestimate, potrivit The Guardian, citat de DIGI24.

Roger Pulwarty, om de știință la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA și coautor al raportului, a precizat că pe Dunăre, în Europa, seceta recurentă din ultimii ani a afectat transporturile, turismul, industria și generarea de energie. „Trebuie să avem o perspectivă modernizată asupra secetei”, a spus el. „Trebuie să ne uităm la modul de gestionare a resurselor precum râurile și bazinele hidrografice mari”, a adăugat acesta.

Creșterea populației expune, de asemenea, mai multe persoane în multe regiuni la impactul secetei, se arată în raport.

Schimbarea modelelor de precipitații ca urmare a defalcării climei este un factor cheie al secetei, dar raportul identifică, de asemenea, utilizarea ineficientă a resurselor de apă și degradarea terenurilor în cadrul agriculturii intensive și a practicilor agricole slabe ca jucând un rol important. Defrișările, utilizarea excesivă a îngrășămintelor și pesticidelor, supra-pășunatul și supraextracția apei pentru agricultură sunt, de asemenea, probleme majore, spune acesta.

Mizutori a cerut guvernelor să ia măsuri pentru a ajuta la prevenirea secetei prin reformarea și reglementarea modului în care apa este extrasă, stocată și utilizată și modul în care este gestionat terenul. Ea a spus că sistemele de avertizare timpurie ar putea ajuta mult persoanele aflate în pericol și că acum sunt disponibile tehnici avansate de prognozare a vremii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău