Avertisment OMS: Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese. Pandemia COVID nu s-a încheiat nici pe departe

  • 19 Ianuarie 09:26
Avertisment OMS: Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese. Pandemia COVID nu s-a încheiat nici pe departe

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că pandemia de coronavirus „nu s-a încheiat nici pe departe”. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a lansat acest semnal de alarmă după apariția teoriilor că noua variantă dominantă Omicron este mult mai blândă și va elimina amenințarea reprezentată de virus, relarează BBC.

Declarația lui Tedros vine într-un moment în care mai multe țări europene se confruntă cu un număr record de cazuri noi. Franța a raportat marți aproape jumătate de milion de noi cazuri zilnice, scrie digi24.ro.

Tedros spune că varianta Omicron a dus la 18 milioane de noi infectări în întreaga lume în ultima săptămână.

Deși varianta se poate dovedi a fi mai puțin severă, „ideea că este o boală ușoară este înșelătoare”, a spus el.

 

„Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese, iar chiar și cazurile mai puțin grave inundă spitalele”, a adăugat șeful OMS.

„Această pandemie este departe de a se fi terminat și, ținând cont de creșterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante”, a mai spus Tedros.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a estimat săptămâna trecută că varianta Omicron ar putea transforma COVID-19 într-o boală endemică, cu care lumea va putea să trăiască, amintește Agerpres. „Odată cu creșterea imunității în populație - iar odată cu Omicron va exista mai multă imunitate naturală, în plus față de vaccinare -, vom avansa rapid către un scenariu care va fi mai apropiat de endemicitate”, a spus Marco Cavaleri, directorul pentru strategie de vaccinare al EMA.

Însă directorul general al OMS se arată mai prudent și atrage atenția încă o dată că varianta Omicron nu este blândă.

„În unele țări, cazurile de COVID-19 par să fi atins un vârf, ceea ce creează speranța că partea cea mai rea a acestui val a trecut, dar deocamdată nicio țară nu a depășit această problemă”, a mai spus directorul general al OMS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău