Avertisment MAE de la București, către români: Nu participați ca observatori la alegerile din Rusia

  • 08 Martie 12:25
Avertisment MAE de la București, către români: Nu participați ca observatori la alegerile din Rusia

Ministerul român de Externe a transmis vineri un mesaj în care anunță că România nu recunoaște legitimitatea alegerilor organizate de Rusia în teritoriile ocupate în Ucraina - Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Crimeea. Ministerul îi avertizează, de asemenea, pe români să nu accepte să participe ca observatori la alegerile prezidențiale Rusia.

Mesajul MAE se referă la alegerile prezidențiale de săptămâna viitoare din Rusia (15-17 martie), când, potrivit ministerului, „autoritățile ruse au anunțat organizarea scrutinului și în teritoriile ucrainene anexate ilegal ori ocupate temporar de Federația Rusă începând cu anul 2014”, scrie Digi24.

Ministerul român de Externe precizează că România nu recunoaște alegerile organizate în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina.

„Ministerul Afacerilor Externe nu recunoaște și nu va recunoaște legitimitatea alegerilor menționate desfășurate în regiunile Donețk, Luhansk, Zaporojia, Herson, Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol, care sunt părți integrante ale Ucrainei. De asemenea, MAE reconfirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional.”

Ministerul arată, de asemenea, că Rusia nu a invitat internaționali la alegerile prezidențiale și face un apel către cetățenii români să nu accepte să participe la monitorizarea scrutinului.

„Autoritățile ruse au decis să nu invite observatori ODHIR/OSCE la scrutinul prezidențial din martie 2024, în contradicție cu obligațiile internaționale asumate. În același timp, este posibil ca autoritățile ruse să adreseze invitații de observare și monitorizare electorală unor persoane fizice sau juridice străine.

În condițiile date, MAE descurajează puternic participarea cetățenilor români sau a persoanelor juridice române la monitorizarea alegerilor din Federația Rusă”, se arată în comunicatul MAE.

În plus, potrivit MAE, prezența cetățenilor români în teritoriile aparținând Ucrainei aflate sub ocupația Federației Ruse, inclusiv pentru scopul observării și monitorizării electorale amintite, „comportă consecințe de natură penală și administrativă în conformitate cu legea ucraineană”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău