AVERTISMENT | Invazie de căpușe, care pun în pericol, în această perioadă, sănătatea oamenilor

  • 14 Aprilie 2018 15:47
AVERTISMENT | Invazie de căpușe, care pun în pericol, în această perioadă, sănătatea oamenilor

Populația este atenționată să fie precaută în timpul plimbărilor în aer liber, în special în parcuri și păduri. Odată cu încălzirea vremii, căpușele, care sunt purtătoare de infecții, au ieșit din hibernare.

Specialiștii Centrului de Sănătate Publică a municipiului Chișinău îi sfătuiesc pe oameni să îmbrace haine de culori deschise, cu mâneci lungi, să evite desișurile. Iar atunci când se află în spații verzi timp mai îndelungat, să inspecteze pielea neacoperită și, ajungând acasă, să facă duș.

Dacă este depistată o căpușă, ea trebuie urgent îndepărtată, iar locul mușcăturii se tratează cu tinctură de iod sau cu soluție de alcool de 70% și nicidecum prin alte metode. Pentru a decide tratamentul chimioprofilactic, persoanele trebuie să meargă la medicul de familie.

Potrivit datelor Centrului, în anul 2017 din căpușele colectate pentru investigații de laborator, 30% au fost infectate cu bacterii borrelia (agent patogen al bolii Lyme – borelioza acariană). De la începutul lunii aprilie curent, cercetările au fost reluate, fiind deja colectate peste 100 de exemplare de căpușe.

Boala Lyme este o afecțiune extrem de periculoasă, cu manifestări chiar și după câțiva ani de la mușcătură.

Dacă nu se tratează, după ani de evoluție apar tulburări neurologice: afectare meningeală, paralizie facială, amorțeală la nivelul membrelor, pierderi de memorie, dificultăți de concentrare etc., precum și manifestări cardiovasculare (tulburări de ritm), afectare oculară, hepatită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău