Avertisment direct al SUA către Rusia: Nu amplasați arme nucleare în spațiu

  • 23 Februarie 11:09
Avertisment direct al SUA către Rusia: Nu amplasați arme nucleare în spațiu

Statele Unite au avertizat în mod direct Rusia să nu lanseze în spațiu o armă antisatelit cu încărcătură nucleară, potrivit unor relatări, transmite The Times.

Casa Albă a declarat că arma, care este concepută pentru a paraliza rețelele de sateliți occidentale și care ar încălca tratatele de neproliferare vechi de zeci de ani, ar marca o escaladare periculoasă a conflictului dintre fostele puteri din timpul Războiului Rece, scrie TVR Info.

Dacă ar fi lansată pe orbită, se crede că arma ar putea distruge comunicațiile prin satelit, GPS-ul, supravegherea spațială și operațiunile de comandă militară ale SUA și ale aliaților săi.

Membri importanți ai Congresului, care sunt la curent cu rapoartele serviciilor de informații americane, au calificat-o drept o „amenințare gravă la adresa securității naționale”, deoarece America nu are în prezent capacitatea de a-și apăra sateliții de o astfel de armă.

Casa Albă insistă că nu este o amenințare imediată, dar rapoartele sugerează că Rusia ar putea fi pregătită să lanseze arma pe orbită până la sfârșitul anului.

După ce președintele Biden a ordonat săptămâna trecută un angajament diplomatic direct cu Kremlinul, înalți oficiali americani au abordat subiectul cu omologii lor ruși.

Consilierul pentru securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, a luat legătura cu Iuri Ușakov, consilier de politică externă al președintelui Putin, a relatat Wall Street Journal. William Burns, directorul CIA, l-a abordat, de asemenea, săptămâna trecută pe șeful serviciului de informații externe al Rusiei, Serghei Narîșkin.

Diplomații americani au încercat, de asemenea, să obțină condamnarea internațională a Rusiei, făcând apel la guvernele G7, precum și la India și chiar China, pentru a reproșa Moscovei că riscă o cursă a înarmării nucleare în spațiu.

„Există atât de puține spații de posibilă aliniere strategică pentru SUA și China în detrimentul Rusiei”, a declarat un oficial american pentru Walstreet Journal. „Iar acesta este unul dintre ele”.

Rusia a negat afirmațiile potrivit cărora ar construi această armă, acuzând Casa Albă de „invenții rău intenționate” pentru a convinge Congresul să aprobe ajutorul militar pentru Ucraina.

Tratatul privind spațiul cosmic din 1967, pe care Rusia l-a semnat, interzice desfășurarea de arme nucleare pe orbită, dar Moscova a părăsit mai multe tratate de control al armelor din perioada Războiului Rece sub conducerea lui Putin.

Biden l-a denunțat pe Putin ca fiind un „ticălos nebun” la un eveniment de campanie din această săptămână, ceea ce a provocat o replică din partea Kremlinului, care a afirmat că afirmația președintelui face parte dintr-un număr eșuat de „cowboy de la Hollywood”.

Într-o aparentă demonstrație de forță, presa de stat rusă a difuzat joi imagini cu liderul de la Kremlin făcând un zbor de test cu un bombardier supersonic capabil să transporte arme nucleare.

Putin, în vârstă de 71 de ani, a fost fotografiat în scaunul copilotului avionului Tu-160M, în timpul unui zbor de 30 de minute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău