Avertisment de la BCE: Blocarea planului european de relansare ar fi „un dezastru economic”

  • 09 Aprilie 2021 11:55
Avertisment de la BCE: Blocarea planului european de relansare ar fi „un dezastru economic”

Isabel Schnabel, membru în boardul Băncii Centrale Europene, a tras vineri un semnal de alarmă împotriva încercărilor de a bloca fondul de relansare al Uniunii Europene, în valoare de 750 miliarde de euro. Ea a avertizat că un astfel de impas ar fi „un dezastru economic pentru Europa”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Faptul că acest fond european și programele naționale de sprijin vor duce la o creștere semnificativă a nivelului datoriei naționale nu este o problemă, cu condiția ca aceste chletuieli să stimuleze o creștere economică sustenabilă, a spus Isabel Schnabel într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel.

„Creșterea datoriei publice este inevitabilă și are sens în contextul acestei crize, atâta timp cât cheltuielile vor stimula creșterea sustenabilă”, a spus Schnabel.

„Ar fi un dezastru economic pentru Europa dacă eliberarea fondurilor ar fi întârziată la nesfârșit. Dacă acest lucru se va întâmpla, Europa va fi nevoită să se gândească la soluții alternative, însă asta va dura ceva timp", a adăugat ea.

Fondul european de relansare în valoare de 750 miliarde de euro este o componentă cheie în răspunsul economic al blocului comunitar la criza provocată de pandemia de coronavirus, fiind compus din împrumuturi și granturi. Însă acest fond trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre, un pas pe care, pentru moment, Germania nu poate să îl facă.

Luna trecută, Curtea Constituțională a Germaniei a pus în așteptare ratificarea fondului european de relansare, anunțând că va analiza o contestație formulată împotriva fondului european finanțat prin emiterea de datorii.

De asemenea, Isabel Schnabel, care este responsabilă pentru operațiunile de piață la BCE, s-a declarat îngrijorată și de posibilele amenințări la adresa piețelor financiare care ar putea apărea de pe urma activităților fondurilor speculative. Faptul că prăbușirea fondului speculativ american Archegos Capital Management a provocat pierderi de ordinul miliardelor de dolari unor bănci europene precum Credit Suisse Group AG a fost un „semnal de avertisment că există riscuri sistemice semnificative”, a spus Schnabel.

România trebuie să transmită oficial Planul de Redresare și Reziliență până la 30 aprilie, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău