Avertisment al separatiștilor din Donbas, după aprobarea așa-numitei "formule Steinmeier" pentru soluționarea conflictului

  • 02 Octombrie 2019 11:50
Avertisment al separatiștilor din Donbas, după aprobarea așa-numitei DW

Conducerea autoproclamatelor republici populare Donețk și Luhansk din estul Ucrainei au făcut o declarație comună cu privire la semnarea, la Minsk, a așa-numitei "formule Steinmeier" pentru restabilirea păcii în Donbas.

"Ucraina, datorită Rusiei, Germaniei și Franței, a semnat, marți, în sfârșit 'formula Steinmeier', care garantează un statut special pentru Donbas. Astfel, Ucraina recunoaște dreptul special al poporului din Donba de a-și decide soarta în mod independent. Noi vom decide singuri în ce limbă vrem să vorbim, ce fel de economie vrem să avem, cum să ne formăm sistemul judiciar, modul în care milițiile noastre populare îi apără pe cetățeni și felul în care ne vom integra cu Rusia. Aceasta este afacerea noastră, obiectivul nostru" - se arată în declarația separatiștilor. Aceștia mai subliniază că "republicile" vor "continua negocierile la Minsk, pentru a ajunge, în cele din urmă, la autoguvernare și autodeterminare deplină".

Totodată, separatiștii îi cer președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, "să nu dicteze condiții". "Când afirmă că alegerile din Donbas vor fi organizate doar atunci când Ucraina va recupera controlul asupra frontierei, el (Volodimir Zelenski, n.red) nu înțelege că nu lui îi revine să decidă când vor avea loc alegerile, ci noi trebuie să decidem acest lucru. Autoritățile de la Kiev nu vor obține niciun control asupra frontierei" - se mai arată în declarația comună a separatiștilor din Donețk și Luhansk.

În plus, aceștia cer Kievului să elaboreze împreună noua lege privind statutul special al Donbasului, anunțată anterior de către președintele Zelenski. "Vrem să-l avertizăm pe domnul Zelenski împotriva unor acțiuni imprudente. Dacă dorește să obțină o coexistență pașnică cu Republica Populară Donețk și cu Republica Populară Luhansk, să intre în dialog direct cu noi și să nu facă declarații unilaterale fără sens" - au avertizat separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Amintim că, miercuri dimineață, mass-media ucrainene au publicat textul complet al documentului care conține așa-numita "formulă Steinmeier" pentru soluționarea conflictului din Donbas, semnat pe 1 octombrie, la Minsk, de către reprezentanții trimiși de Kiev, Moscova, republicile separatiste și OSCE.

Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Donețk și Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statutul special. Legea respectivă va căpăta caracter permanent doar după ce OSCE va confirma că scrutinul în zona separatistă s-a desfășurat cu respectarea cerințelor democratice. Presa ucraineană atrage atenția că documentul apărut în spațiul public nu prevede și retragerea trupelor de pe linia frontului sau transferul către Ucraina a controlului asupra frontierei cu Rusia, deși, marți seară, președintele Volodimir Zelenski a declarat că "formula Steinmeier" aprobată de toate părțile include și aceste aspecte.

Potrivit unor informații anterioare, Grupul trilateral de contact de la Minsk a convenit, marți, asupra așa-numitei "formule Steinmeier", propusă de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas prin retragerea forțelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă. Decizia Kievului de a accepta "formula Steinmeier" a generat proteste la Kiev, unde câteva sute de ucraineni s-au adunat, marți seară, pentru a manifesta în Piața Independenței, condamnând "capitularea țării în fața Rusiei".

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău