Avere nejustificată identificată la un fost vicepreședinte de raion. ANI va cere confiscarea acesteia

  • 21 Februarie 2022 14:06
Avere nejustificată identificată la un fost vicepreședinte de raion. ANI va cere confiscarea acesteia

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a fost emis un act de constatare pe numele vicepreședinte a raionului Anenii Noi, Svetlana Zatic, fiind identificată o diferență substanțială în mărime de  peste 166 de mii de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile suportate împreună cu soțul.

Potrivit ANI, ea a obținut mandatul de vicepreședinte al raionului în anul 2019 și a depus tardiv declarația de avere și interese personale la angajare. Anterior, aceasta a deținut calitatea de consilier raional în Consiliul raional Anenii Noi, iar după ridicarea acestui mandat, subiectul nu și-a declarat averea nici la plecarea din funcția de consilier. În contextul acestor nereguli, inspectorul de integritate a demarat procedura de control a averii. Perioada de verificare a averii s-a extins pentru anii 2012-2019, fiind verificate toate veniturile și cheltuielile, inclusiv ale soțului.

Astfel, în urma calculelor efectuate, inspectorul de integritate a constatat că familia vicepreședintei raionului Anenii Noi a înregistrat următoarele diferențe între venituri, avere și cheltuieli, care au fost generate pentru anul 2019  -  suma de peste 74 de mii de lei pentru alimentarea unui cont bancar, achitarea parțială a costului unui automobil, de model Toyota, în sumă de aproximativ 91 de mii de lei și 900 de lei au fost direcționați pentru cheltuieli de consum.  Prin urmare, se a fost identificată această diferență substanțială în mărime de peste 166 de mii de lei.

În punctul de vedere oferit, fostul vicepreședinte a motivat că o parte din suma observată de inspectorul de integritate era deținută sub formă de cash la domiciliu, iar alte surse financiare au fost obținute din vânzarea unui alt automobil, pensie și dintr-un împrumut bănesc de la o persoană fizică. Inspectorul de integritate a acceptat parțial argumentele subiectului din cauza lipsei unui probatoriu.

Totodată, în declarațiile de avere depuse pe Portalul public, subiectul nu a indicat un teren pentru construcții,  situat în orașul Anenii Noi, care a fost dobândit în 2007 și un alt teren pentru construcții din Hîrbovățul Nou, raionul Anenii Noi, pe care l-ar fi dobândit în  anul 2006.

Inspectorul de integritate va transmite cauza în instanța de judecată în vederea confiscării acestei averi nejustificate în folosul statului. Totodată, fosta vicepreședinte de raion riscă interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de 3 ani, dacă actul de constatare va rămâne definitiv în instanța de judecată.  Precizăm că acesta este al 29-lea caz în care ANI a stabilit diferență substanțială sau vadită.

Persoana se prezumă a fi nevinovată până la o decizie definitivă și irevocabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău