Autoturisme, havuzuri și complexe sportive - achiziții prioritare, în timp ce cetățenii donau bani în conturile statului pentru combaterea COVID-19

  • 28 Mai 2020 13:28
Autoturisme, havuzuri și complexe sportive - achiziții prioritare, în timp ce cetățenii donau bani în conturile statului pentru combaterea COVID-19

Transparență redusă a procedurilor de achiziții și prioritizarea defectuoasă a cheltuielilor din bugetul public sunt câteva dintre problemele semnalate de către experții Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă în perioada stării de urgență. Potrivit lor, în timp ce cetățenii donau bani în conturile statului pentru combaterea COVID-19, unele instituții și autorități publice au procurat bunuri care nu aveau nicio legătură cu lupta împotriva noului coronavirus.

Experta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Maria Covalciuc, a constatat că instituțiilor medicale, deși, erau obligate să publice informații despre contractele de achiziții, majoritatea au ignorat acest lucru.

„Dacă analizăm platforma tender.health.md care prezintă toate informațiile la zi despre contractele încheiate, vom observa că din cele 381 de instituții medicale, doar 12 au prezentat date privind achizițiile efectuate, 10 instituții nu au efectuat deloc proceduri de achiziții, iar 259 sau 2/3 din numărul total de instituții nu au prezentat deloc date cu privire la procedurile de achiziții pe care le-au desfășurat în această perioadă. Deci, vorbim despre o problemă în ceea ce privește transparența, pentru că ei nu au respectat acea prevedere de a raporta cu privire la achizițiile pe care le-au efectuat.”

O altă problemă constatată de către experți se referă la prioritizarea defectuoasă a cheltuielilor din bugetul public. Spre exemplu, în perioada stării de urgență, Consiliul raional Ocnița, a procurat o mașină, valoarea căreia depășește jumătate de milion de lei. Autoturisme au procurat și Inspectoratul general de Carabinieri, dar și Inspectoratul General de Patrulare. Pentru aceste achiziții s-au alocat zeci de milioane de lei, în contextul unui buget auster, menționează Olga Diaconu.

„Construcții de havuzuri și complexe sportive, tot niște achiziții pe care noi nu le-am considerat prioritare și necesare în perioada de criză. Au fost desfășurate două proceduri de construcție a havuzurilor. Unul din scuarul Miron Costin și altul din parcul La Izvor . O altă achiziție, tot a Direcției generale Locativ Comunale și Amenajare este cea de construcție a complexului sportiv în parcul La Izvor cu valoare estimată de 3 milioane 750 de mii de lei fără TVA.”

Experții Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă au prezentat platforma online revizia.md care monitorizează achizițiile publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Fri
4
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Arhivă Radio Chișinău