Autostrada Unirii. Gabriel Budescu explică în ce stadiu se află construcția drumului care va lega localitățile Târgu Mureș și Ungheni

  • 21 Iunie 11:14
Autostrada Unirii. Gabriel Budescu explică în ce stadiu se află construcția drumului care va lega localitățile Târgu Mureș și Ungheni

Gabriel Budescu, director general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), care urmează să preia de la CNAIR proiectele de construcție de drumuri și autostrăzi și îi va lăsa acesteia doar întreținerea, spune într-un interviu pentru Economedia că instituția are proiecte pentru 774 kilometri de autostradă.

În ce privește Autostrada Unirii, care va lega localitățile Târgu Mureș și Ungheni, la granița cu Republica Moldova, Gabriel Budescu a declarat pentru Economedia că loturile cu finanțare din PNRR, Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Târgu Neamț au contracte de proiectare și execuție semnate și sunt în etapa derulării proiectului tehnic. Durata de execuție este de 24 de luni.

„Pentru cele șase loturi din zona de munte dintre Miercurea Nirajului și Leghin (157 km.) finanțarea va fi prin Programul Transport (2021-2027).

Dintre aceste șase loturi, pentru două loturi, Miercurea Nirajului –Sărățeni (23 km.) respectiv Pipirig –Leghin (17 km.) CNAIR a lansat în licitație contractele de proiectare și execuție.

În funcție de pregătirea caietelor de sarcini, dar și de resursa de specialiști CNIR, ne dorim lansarea licitațiilor pentru aceste patru loturi ale Autostrăzii Unirii – A8.

De exemplu, autostrada „Târgu Mureș-Târgu Neamț”, secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin (157 km.), pentru secțiunea de munte, Miercurea Nirajului-Leghin, cele șase loturi sunt în diferite etape de pregătire licitație sau lansate în procedura de achiziție pentru proiectare și execuție. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, Programul Transport 2021-2027. Valoarea estimată a investiției: 38 miliarde Lei.

În ceea ce privește autostrada Târgu Neamț – Iași – Ungheni, secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni are o lungime de 93 kilometri, iar finalizarea studiului de fezabilitate cu Acord de Mediu se estimează pentru luna august. Valoarea estimată a execuției 23,8 miliarde lei”, a spus Gabriel Budescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău