Autorul și scenaristul francez Emmanuel Carrere, recompensat cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Literatură

  • 09 Iunie 2021 16:22
Autorul și scenaristul francez Emmanuel Carrere, recompensat cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Literatură

Emmanuel Carrere, jurnalist, scriitor, scenarist, critic și regizor francez, a fost recompensat miercuri cu Premiul Prințesa de Asturias pentru Literatură pe anul 2021, la care aspirau 33 de scriitori de 20 de naționalități, a informat Fundația care decernează aceste premii citată de EFE, scrie AGERPRES.

Carrere a studiat la Institutul de studii politice de la Paris. O mare parte din scrierile sale, atât ficțiune, cât și non-ficțiune, se concentrează în jurul temelor principale ale interogării identității, dezvoltării iluziei și direcției realității. El a fost, de asemenea, o referință importantă pentru mișcarea "autoficțiune" în limba engleză, deoarece "a excelat în crearea de narațiuni care variază liber între genuri". Câteva dintre romanele sale au fost ecranizate, iar el a regizat adaptarea cinematografică a romanului său "La Moustache ("Mustața").

Este autor al cunoscutului roman "L'Adversaire (2000)" ( Adversarul: o adevărată poveste a înșelăciunii monstruoase , tradus de Linda Coverdale, 2002). O relatare non-fictivă a vieții criminalului Jean-Claude Romand , după ce autorul a corespondat cu criminalul din închisoare (1993) și i-a urmărit procesul (1996). În 2002, "L'Adversaire" a fost adaptat în filmul cu același nume de regizoarea Nicole Garcia.

Autor-cult, comparat adesea cu Murakami, Carrere este de asemenea cunoscut pentru cărți precum "La Classe de neige" (1995), "Un roman russe" (2007), "Limonov" (2011) sau "Le Royaume" (2014). Despre Carrere se știe că este unul dintre cei mai importanți scriitori francezi ai momentului, deținător al unei formule literare proprii, o combinație între reportajul literar și narațiunea, semi-confesivă, scrisă la persoana I, mixaj pe care el însuși îl numește "roman non-ficțional".

Versatil și imprevizibil, se poate spune despre el că a reinventat romanul, făcând din acest gen o oglindă purtată de-a lungul istoriei, individuală sau colectivă, dar și resuscitând noțiuni precum veridicitate, autenticitate și sinceritate. Este un autor la care autobiograficul capătă o dimensiune critică ce îi permite să analizeze fără concesii și să exploreze zone întunecate ale condiției umane contemporane.

Anul trecut, Premiul Prințesa de Asturias pentru Literatură a fost acordat poetei canadiene Anne Carson (Toronto, 1950).

Fiecare premiu Prințesa de Asturias este dotat cu o reproducere a unei sculpturi a lui Joan Miro, un cec în valoare de 50.000 de euro, o diplomă și o medalie.

Ceremonia de înmânare a premiilor este programată să aibă loc în luna octombrie, la Oviedo.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău