Autorul atacului de la Stockholm a încercat să se alăture jihadiștilor în Siria

  • 12 Aprilie 2017 18:41
Autorul atacului de la Stockholm a încercat să se alăture jihadiștilor în Siria

Conform sursei, care s-a exprimat sub protecția anonimatului, suspectul Rakhmat Akilov este un etnic tadjik, care în perioada șederii sale în Suedia a ajuns sub influența unei celule tadjice a grupării Statul Islamic.

Akilov a fost arestat în anul 2015 la frontiera turco-siriană și expulzat apoi în Suedia. Sursa mai notează că în luna februarie autoritățile din Uzbekistan l-au înscris pe Akilov pe lista cu persoanele date în urmărire pentru extremism religios.

Autoritățile de la Stockholm au confirmat că Rakhmat Akilov, care vineri a ucis patru oameni și a rănit 15 după ce a pătruns voluntar cu un camion în mulțimea aflată pe o arteră comercială a capitalei suedeze, ceruse azil în Suedia, dar, cu toate că această cerere i-a fost respinsă, autoritățile nu au reușit să-l retrimită în țara sa.

Decizia privind respingerea cererii de azil în cazul său a fost luată în iunie 2016. În decembrie a fost înștiințat că are la dispoziție patru săptămâni să părăsească teritoriul Suediei, dar uzbecul nu s-a conformat. Poliția suedeză a început să-l caute în luna februarie, dar nu a mai reușit să-l găsească. Pe lângă faptul că a rămas ilegal în Suedia, poliția suedeză a mai confirmat după atacul de vineri că acest solicitant de azil uzbec era un simpatizat al grupării jihadiste Statul Islamic.

Guvernul suedez a dispus miercuri elaborarea urgentă a unor măsuri prin care să fie înăsprită legislația antiteroristă, inclusiv prin interzicerea prin lege a apartenenței la o organizație teroristă. Ministrul justiției, Morgan Johansson, a subliniat că este necesar să fie acoperite 'lacunele' existente în actuala legislație, care în forma actuală interzice finanțarea grupărilor considerate teroriste și participarea la acțiuni ale acestora.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău