Autorizații, butelii și verificări. Cine se face vinovat de tragedia din localul „La soacra”

  • 29 Februarie 2016 19:06
Autorizații, butelii și verificări. Cine se face vinovat de tragedia din localul „La soacra”

Specialiști din cadrul Centrului de Sănătate Publică, ai Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor și cei din cadrul Direcției Comerț sunt persoanele a căror semnătură se regăsește pe autorizația de funcționare a localului „La Soacra”.

Unii dintre ei au efectuat și verificări la fața locului fără însă să constate că aragazul din bucătărie era alimentat de butelii de gaz, iar în local mirosea a gaz. Sunt concluziile raportului final al unei anchete desfășurate de Primăria Chișinău și prezentate luni, 29 februarie, de către șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, în cadrul unei întâlniri cu rude și victime ale incendiului din luna ianuarie, soldat cu 4 decese.

Un grup de victime ale exploziei din localul ”La soacra” și rude ale acestora s-au întâlnit luni, 29 februarie, cu primarul Dorin Chirtoacă, nemulțumiți că până în prezent nu au fost sancționați cei vinovați de tragicul accident și pentru că nu și-au primit o parte din ajutoarele materiale promise de autorități. Printre aceștia se numără și Andrei Arapan, tânărul care urma să se căsătorească cu Nicoleta, una din tinerele decedate în urma exploziei.

”Pe zi ce trece, toți uită. Noi vrem împreună ca dumneavoastră și toți cei care au semnat autorizațiile și cei care au fost în local să își prezinte demisia și să fie trași la răspundere”, a declarat Andrei Arapan.

Primarul Dorin Chirtoacă le-a explicat celor prezenți că Primăria nu îndeplinește atribuții de control și i-a solicitat șefului Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, să prezinte concluziile anchetei inițiate de primărie în acest caz.

”În opinia noastră cei care au fost la fața locului și au inspectat acest obiectiv nu și-au îndelinit atribuțiile de serviciu așa cum prevedea regulamentul lor intern dar și bunul simț, o dată ce au constatat că lucrurile nu sunt în regulă la acest obiectiv. Centrul de Sănătate Publică, cred că poartă cea mai mare responsabilitate, cei de la Siguranța Alimentelor și cei de la Direcția Comerț. Sunt trei instituții care eliberează documente permisive”, a declarat Mihai Moldovanu.

Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, astfel de anchete ar fi trebuit să facă și alte instituții cu obligații de control în acest caz.

”Am vrut să vă venim în ajutor, să vedem cine a mințit că sunt instalațiile în regulă. Asta trebuia să facă în paralel, dacă nu în mod exclusiv și Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul de Interne, care au abilități de control și sunt angajații lor. Angajatul meu este de la Direcția Comerț. Mie nu îmi este greu să îl dau afară, dar el va merge în judecată și va demonstra că nu erau atribuțiile sale”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Solicitat de Radio Chișinu, Directorul Adjunct al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, Grigore Porcescu susține că reprezentantul instituției a efectuat ultimul control la cafeneaua La Soara în octombrie 2015, cu doar câteva luni înainte de tragedie. Potrivit acestuia în atribuțiile inspectorului ANSA nu intră inspectarea buteliilor.

”Controalele și autorizațiile efectuate de noi se fac în baza riscurilor, riscurilor în alimente. Criteriille microbiologice care provoacă toxicoinfecțiile, criteriile de igienă, vedem în ce stare se află suprafețele care se află în contact  cu produsele alimentare sau ustensilele inclusiv echipamentul personalului, și masa și cuțitul”, a declarat Grigore Porcescu.

Ca reacție la rezultatele anchetei de serviciu, Centrul de Sănătate Publică menționează, într-un comunicat de presă, că potrivit reglementărilor legislative verificarea buteliilor de gaz din localuri nu se regăsește printre atribuțiile instituției. Acuzațiile aduse în adresa Centrului de Sănătate Publică sunt calificate drept ”calomnii cu substrat politic, fără o bază legală”.

”Venim cu o precizare, și anume despre faptul că în cadrul Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău NU activează pompieri, NU activează experți în gazeificare, ci MEDICI.” se arată în comunicat.

Amintim că în urma incendiului produs la începutul lunii ianuarie în urma exploziei unei butelii de gaz, 4 persoane și-au pierdut viața iar alte 8 au fost rănite.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a anunțat că familiile victimelor exploziei vor primi ajutoare financiare între 15 și 25 mii de lei, în funcție de gravitatea cazului. Anterior, și Primăria capitalei a decis să ofere ajutor material a câte 20 de mii de lei persoanelor care au avut de suferit ca urmare a exploziei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:3,09 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
3
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău