Oficialii de la Kiev după deplasarea-surpriză a președintelui Rusiei la Mariupol: ”Criminalul internațional Putin a vizitat orașul pe timpul nopții”

  • 19 Martie 2023 16:45
Oficialii de la Kiev după deplasarea-surpriză a președintelui Rusiei la Mariupol: ”Criminalul internațional Putin a vizitat orașul pe timpul nopții”

Autoritățile ucrainene din Mariupol, oraș-port aflat sub control rusesc din luna mai 2022, au denunțat duminică vizita președintelui rus Vladimir Putin, pe care l-au calificat drept "criminal internațional", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Criminalul internațional Putin a vizitat orașul ocupat Mariupol" în timpul nopții, "probabil pentru a nu vedea la lumina zilei orașul ucis de 'eliberarea' lui", a scris Consiliul municipale pe contul său de Telegram, făcând referire la mandatul de arestare internațional ce îl vizează pe președintele rus.

Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol, oraș ucrainean devastat de bombardamente, a anunțat duminică serviciul de presă al Kremlinului.

Este prima deplasare a liderului rus în acest oraș-port din Ucraina ce fusese sub asediu luni de zile și fusese ocupat de armata rusă în luna mai 2022.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin s-a deplasat la Mariupol cu elicopterul și a făcut un tur al orașului, el însuși la volanul unei mașini. Vladimir Putin a discutat cu localnici, a vizitat locuri de interes și a primit un raport asupra lucrărilor de reconstrucție din acest oraș devastat, potrivit aceleiași surse.

Vladimir Putin este vizat începând de vineri de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), care îl acuză de crima de război "deportare ilegală" de copii ucraineni.

CPI, cu sediul la Haga, a încercat de asemenea să verifice dacă bombardamentul și asediul asupra orașului Mariupol, în sud-estul Ucrainei, pot constitui o crimă împotriva umanității. Ea a conchis că îi lipsesc elemente pentru a ajunge la o astfel de concluzie, în condițiile în care nu a avut acces în regiunea Donețk, unde se află Mariupol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău