Autoritățile transnistrene demonstrează tot mai multă loialitate Moscovei

  • 30 Iunie 2016 14:04
Autoritățile transnistrene demonstrează tot mai multă loialitate Moscovei

Situația financiară din regiunea de Est a Republicii Moldova este tot mai gravă, urmând a fi discutată în cadrul unei reuniuni la Moscova, la care vor participa și reprezentanți ai guvernului rus.

În același timp, în regiune, pe lângă lupta politică internă, administrația încearcă să-și demonstreze tot mai mult atașamentul față de Federația Rusă, iar experții nu exclud că în curând Chișinăul s-a putea pomeni cu surprize.

Bătălia electorală de la Tiraspol este în toi. Odată cu apropierea alegerilor prezidențiale care vor avea loc la sfârșitul anului se observă o luptă tot mai aprigă între actualul lider nerecunoscut Evgheni Șeviuck și majoritatea din Sovietul Suprem, controlată de grupul financiar-economic Sheriff. Între timp, autoritățile din regiune încearcă să demonstreze tot mai multă loialitate Moscovei. Zilele trecute Evgheni Șevciuk s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. De asemenea, a fost elaborat un proiect de lege care prevede sancțiuni pentru cei care vor pune la îndoială importanța misiunii de pace condusă de Rusia în Zona de securitate. În același timp, legislația din regiune este armonizată la cea rusă.

Contactat de Radio Chișinău, analistul Ion Tăbârță admite că Rusia ar putea pregăti anumite acțiuni legate de regiunea transnistreană.

În același timp, situația economică din regiune degradează, iar presiunile inflaționiste sunt tot mai mari.

Săptămâna viitoare la Moscova vor avea loc consultări între reprezentanții Moscovei și Tiraspolului în privința reglementării pieței valutare. Analistul economic Roman Chircă este de părere că Rusia nu va relua sprijinul financiar pentru regiunea separatistă, iar situația economică precară a Tiraspolului ar putea servi  drept imbold pentru reglementarea conflictului.

Potrivit unui studiu al Expert-Grup, economia Transnistriei a scăzut cu 20% în 2015, aceeași tendință menținându-se și în prima parte a acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău