Autoritățile tărăgănează reformele în justiție

  • 11 Septembrie 2013 15:11
Autoritățile tărăgănează reformele în justiție

Autoritățile înregistrează restanțe la implementarea Strategiei de Reformă a Justiției, susțin reprezentanții Asociației Promo Lex și ai Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă.

 Din cele aproape 200 de acțiuni care urmau să fie făcute de instituțiile statului, începând cu sfârșitul anului 2011, până în prezent, au fost realizate puțin peste o sută. Întârzierile au fost motivate de către autorități prin lipsa expertizei suficient de calificate și a resurselor finanaciare. 

O serie de acțiuni, care țin de adoptarea unor proiecte de legi, ar fi putut fi realizată și fără cheltuieli suplimentare sau consilierea experților europeni, susține directorul Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate. Ea a adus exemplul avertizorilor de integritate, care ar trebui să fie prezenți în toate instituțiile statului, dar deocamdată doar Centrul Nanțional Anticorupție a adoptat un regulament în acest sens.

În opinia Olesei Stamate, aceste restanțe ar putea duce la diminuarea următoarei tranșe de finanțare din partea Uniunii Europene, acordată pentru reforma în sectorul justiției.

Asociația Promo Lex a monitorizat și desfășurarea a 300 de ședințe de judecată și a constatat că a crescut numărul ședințelor care se desfășoară în săli special amenajate, și nu în biroul judecătorului, așa cum se întâmpla anterior. De asemenea, a crescut numărul ședințelor înregistrate audio. 

Până în prezent, Ministerul Justiției este instituția care a reușit să realizeze cele mai multe acțiuni din planul de reformare a domeniului. Procuratura și Consiliul Superior al Magistraturii sunt printre instituțiile care au realizat mai puțin de jumătate din acțiunile prevăzute.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău