Autoritățile susțin că Rep. Moldova dispune de stocuri suficiente pentru a asigura securitatea alimentară

  • 31 Mai 2022 11:55
Autoritățile susțin că Rep. Moldova dispune de stocuri suficiente pentru a asigura securitatea alimentară

Autoritățile susțin că Rep. Moldova dispune de stocuri suficiente pentru a asigura securitatea alimentară. În cadrul unei intervenții online, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a declarat că există stocuri suficiente de grâu, porumb și semințe de floarea soarelui până în toamnă.

Potrivit ministrului, în prezent, R. Moldova dispune de aproape 200 de mii de tone de grâu care pot asigura necesitățile de consum pentru următoarele 130 de zile. Oficialul susține că anul acesta condițiile climaterice nu sunt favorabile culturii de grâu și se așteaptă o recoltă mai mică. Recolta de grâu anul trecut a fost de 1,5 milioane de tone.

Cu o recoltă de trei milioane de tone anul trecut, stocurile de porumb sunt de peste 450 de mii de tone, susține ministrul Agriculturii.

Rep. Moldova dispune și de rezerve de zahăr, circa 48 de mii de tone, suficiente  pentru următoarele 200 de zile.

Cele 300 de mii de tone de semințe de floarea soarelui sunt suficiente pentru 300 de zile potrivit lui Viorel Gherciu.

Oficialul a mai declarat că ministerul de resort a elaborat o Strategie privind asigurarea securității alimentare care va fi făcută publică în următoarele zile.

Amintim că acum două săptămâni, premierul Natalia Gavrilița a cerut ministerului să elaboreze această Strategie și o analiză foarte detaliată a produselor și cantităților destinate pieței locale, cantitățile care pot fi exportate și limitele de securitate alimentară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău