Autoritățile sanitare din SUA iau în calcul să extindă la opt săptămâni intrevalul între primele două doze de vaccin Pfizer sau Moderna

  • 05 Februarie 2022 16:13
Autoritățile sanitare din SUA iau în calcul să extindă la opt săptămâni intrevalul între primele două doze de vaccin Pfizer sau Moderna

Autoritățile sanitare din Statele Unite au anunțat vineri că iau în considerare posibilitatea de a extinde la opt săptămâni intervalul recomandat între primele două doze ale celor mai utilizate vaccinuri anti-COVID-19 în această țară, serurile Pfizer-BioNTech și Moderna, pentru a reduce riscul de inflamații cardiace și pentru a îmbunătăți eficacitatea acestor vaccinuri, informează Reuters, citat de hotnews.ro.

Medicul Sara Olivier, care lucrează la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, a spus că agenția americană ar putea formula această recomandare pentru vaccinurile Pfizer și Moderna cu ocazia unei întruniri a Comitetului consultativ pentru practici de imunizare, un grup de consilieri externi ai CDC.

În Statele Unite, intervalul recomandat între primele două doze ale vaccinului Pfizer este de trei săptămâni, iar în cazul vaccinului Moderna acest interval este de patru săptămâni.

Sara Oliver a spus că extinderea intervalului pare să reducă riscul cazurilor - deja rare - de miocardită și că cele mai mici rate de apariție a acestei inflamații cardiace după vaccinare sunt înregistrate atunci când primele două doze sunt administrate cu o pauză de opt săptămâni între ele.
Miocardita este un rar efect secundar observat în cazul vaccinurilor bazate pe tehnologia ARN mesager, utilizată atât la fabricarea vaccinului Pfizer, cât și a vaccinului Moderna. Această afecțiune este mai des întâlnită în cazul bărbaților tineri.

Sara Olivier a mai spus că intervalul extins pare să ducă și la o creștere a eficacității celor două seruri.

Dacă agenția americană va modifica intervalul recomandat, ar putea exista în continuare anumite grupuri de persoane pentru care intervalul mai scurt este de preferat, a precizat aceeași expertă, referindu-se la acele categorii pentru care beneficiile aduse de protecția timpurie împotriva COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de miocardită.

O astfel de decizie ar putea fi implimentată totuși destul de târziu în campania de vaccinare din Statele Unite, întrucât peste 212 de milioane de americani sunt deja vaccinați cu schemă completă împotriva noului coronavirus, potrivit datelor guvernamentale.

Însă există în continuare circa 33 de milioane de persoane nevaccinate în Statele Unite cu vârste cuprinse între 12 și 39 de ani, a precizat Sara Oliver, iar această categorie de vârstă este expusă în fața unui risc mai mare de miocardită după vaccinare.

Autoritățile sanitare din Canada au prezentat datele medicale în fața experților de la CDC vineri și au explicat motivele pentru care au recomandat intervalul de opt săptămâni între primele două doze ale vaccinurilor Pfizer și Moderna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer fragmentat
Umiditate:86 %
Vint:6,69 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău