Autoritățile ruse anunță peste 4.000 de morți din cauza COVID-19. Cifrele oficiale sunt puse la îndoială

  • 28 Mai 2020 19:54
Autoritățile ruse anunță peste 4.000 de morți din cauza COVID-19. Cifrele oficiale sunt puse la îndoială

Rusia a atins joi pragul de 4.000 de decese provocate de noul coronavirus, potrivit ultimelor cifre oficiale care arată și un recul al noilor contaminări, în pofida mărturiilor care atrag atenția asupra saturației spitalelor din Sankt-Petersburg, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Numărul de decese raportate de Rusia a ajuns la 4.142, la un total de 379.051 de cazuri confirmate de coronavirus, între care și 150.993 de vindecări.

Epicentru al pandemiei, Moscova înregistrează aproape jumătate din contaminări cu 173.497 de cazuri confirmate și 2.254 de morți.

Numărul cotidian de noi contaminări urmează o scădere progresivă, cu 8.371 de cazuri noi în ultimele 24 de ore, după ce Rusia s-a confruntat la începutul lui mai cu niveluri cotidiene de 10.000 de cazuri noi.

Însă la Sankt-Petersburg, al doilea oraș al țării și al 2-lea loc cel mai afectat după Moscova și regiunea sa, numărul bolnavilor de coronavirus continuă să crească, potrivit mai multor surse.

Natalia, o lucrătoare pe ambulanță, a declarat joi pentru France Presse că "fluxul de contaminați nu încetează" în unitatea sa din sudul fostei capitale imperiale. "Ambulanțele noastre pot umbla și până la șapte ore înainte de a găsi un loc pentru un pacient care suferă de COVID-19", a afirmat ea, sub acoperirea anonimatului.

"Spitalele sunt pline până în punctul de a da pe din afară. Nu prea cred în cifrele oficiale, nu corespund cu ceea ce vedem zilnic", a adăugat ea.

Întrebat de jurnalul Metro, Serghei Saiapin, medic la spitalul Pokrovskaia din Sankt-Petersburg, a vorbit despre pacienți "întinși pe scaune, fără saltele sau perne" în unitatea sa supraaglomerată.

Guvernatorul orașului, Aleksandr Beglov, a declarat recent că nu a constatat "o tendință de recul a epidemiei". El a spus că numai 11% dintre cele 11.000 de paturi destinate pacienților care suferă de COVID-19 mai erau libere în Sankt-Peterburg, unde 23 de spitale primesc acest tip de bolnavi.

La Moscova, autoritățile au observat o scădere a numărului de contaminări și au anunțat ridicarea, de la 1 iunie, a mai multor restricții impuse de două luni, autorizând de exemplu redeschiderea anumitor magazine și, în anumite condiții, ieșirile la plimbare.

În alte regiuni, situația este variabilă, unele începând o ieșire prudentă din izolare începând cu 12 mai.

Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat satisfacția în legătură cu această situație, apreciind că epidemia a fost oprită "pentru că am acționat de manieră proactivă".

Autoritățile explică rata de mortalitate scăzută în Rusia comparativ cu Europa occidentală prin măsurile luate foarte devreme, o politică de depistare masivă a populației contaminate și o restructurare rapidă a sistemului spitalicesc.

Criticii au pus totuși la îndoială sinceritatea cifrelor oficiale, acuzând Moscova că subestimează cu bună știință numărul morților de COVID-19, ceea ce autoritățile dezmint, notează AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău