Autoritățile promit măsuri economice pentru susținere. EXPERT: Statul trebuie să găsească bani ca să acopere găurile din buget, apoi să acorde facilități fiscale

  • 30 Martie 2020 14:12
Autoritățile promit măsuri economice pentru susținere. EXPERT: Statul trebuie să găsească bani ca să acopere găurile din buget, apoi să acorde facilități fiscale

Autoritățile promit o serie de măsuri economice și înlesniri fiscale pentru a susține populația financiar vulnerabilă și mediul de afaceri. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința comună cu premierul și președintele Parlamentului. Deciziile au fost consultate cu oamenii de afaceri și experții economici, care consideră că statul trebuie să fie un jucător activ pentru atenuarea crizei.

Începând din aprilie, peste 40% din cheltuielile pe care le suportă angajatorii la plata salariilor ar urma să fie rambursate din bugetele locale și din fondurile de asigurare socială și medicală pe toată durata stării de urgență. Statul ar urma să asigure și plata indemnizațiilor pentru persoanele afectate de șomaj în mărime de 2775 de lei. Fondul de subvenționare în agricultură va fi suplimentat cu încă 50 de milioane de lei care pot fi accesați de cetățenii moldoveni întorși de peste hotare și care vor să investească în acest sector. Oamenii vor mai avea avea posibilitate să ceară de la bănci și companii de microfinanțare reeșalonarea datoriilor. Igor Dodon:

„Pentru toate întreprinderile afectate, activitatea cărora a fost sistată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, statul contribuie la fondul de salarizare. Aceasta se va întâmpla potrivit salariului din februarie și listei de angajați din ziua de întâi martie.”

Expertul Veaceslav Ioniță consideră că statul trebuie să vină în susinerea mediului de afaceri pentru că are posibilități de a identifica fonduri mai mari decât cei din sectorul privat. El este de părere că Republica Moldova ar trebui să se împrumute pentru a rezista presiunii asupra bugetului. Potrivit expertului, soluția ar putea veni din partea Fondului Monetar Internațional care este dispus să ne acorde un credit de 117 milioane de dolari americani. Deocamdată, împrumutul rusesc rămâne doar la nivel de promisiuni, precizează Veaceslav Ioniță.

„Recomandarea mea pe care o formulez deja de câteva săptămâni este doar una. Statul trebuie să se împrumute cât de mult posibil, să găsească bani, în primul rând ca să acopere găurile din buget ca să acorde facilități fiscale.”

Potrivit premierului Ion Chicu, propunerile au fost formulate împreună cu reprezentanții mediului de afaceri. Prim-ministrul a anunțat că vor urma și alte măsuri. Până acum, Comisia pentru Situații Excepționale a decis reducerea cotei TVA în sectorul HoReCa, introducerea moratoriului la controalele de stat și anularea unor impozite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău