Zeci de persoane din Republica Moldova au ratat operațiile de proteze. RAPORT al Curții de Conturi privind executarea fondurilor din asigurări medicale

  • 24 Mai 2019 13:45
Zeci de persoane din Republica Moldova au ratat operațiile de proteze. RAPORT al Curții de Conturi privind executarea fondurilor din asigurări medicale

Zeci de persoane din Republica Moldova au ratat operațiile de proteze, anul trecut, din cauză că achizițiile pentru proteze au fost tergiversate. Și în acest an, deocamdată, autoritățile nu au procurat nicio proteză. Neregulile au fost constatate într-un raport al Curții de Conturi, privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, relatează Radio Chișinău.

Potrivit raportului, în anul 2018, câteva spitale din Republica Moldova nu au fost asigurate pe deplin cu medicamentele necesare, iar pacienții au fost lipsiți de circa 200 de tipuri de servicii medicale, pentru că lipseau echipamentele medicale necesare. Auditul relevă că anul trecut în spitale nu au fost realizate 58 de operații de protezare pentru pacienți, întrucât piesele medicale nu au fost cumpărate la timp. Raportorul Curții de Conturi, Irina Pântea.

„64 de instituții medicale au prestat servicii persoanelor asigurate peste volumele contractate în sumă de 261 de milioane de lei. Instituțiile medicale au prestat servicii ce depășesc sumele contractuale cu peste 7 milioane de lei.  Din cele 608 servicii medicale de înaltă performanță prevăzute în program, instituțiile au prestat 401 de tipuri de servicii, adică populația a fost limitată la accesul la servicii medicale de diagnosticare pentru. Nu au fost echipamente necesare pentru aceste servicii medicale și a personalului specializat.”

Anul trecut, în spitalul din Orhei nu a fost efectuată nicio operație de protezare, iar la Bălți - mai puțin de jumătate dintre operațiile planificate. Secretarul de Stat de la Ministerul Sănătății, Rodica Scutelnic spune că operațiile nu fost făcute pentru că nu erau dispozitive.

Spitalul din Orhei a fost acea instituție care nu a avut dispozitive medicale, în alte instituții care nu au făcut operații, protezele au fost redistribuite în  sistem.”

Anul acesta nu a fost cumpărată încă nicio proteză din cele trei mii planificate pentru că agenții economici ar tergiversa achizițiile, susține directorul Centrului de Achiziții Publice centralizate în Sănătate, Ivan Antoci.

„În 2018, am început proceduri în martie și rezultatele au fost în noiembrie. Agenții economici trișează, ei fac contestații și s-a tergiversat termenul. Anul acesta o să cumpărăm trei mii de proteze, șase mii de operații de cataractă vor fi efectuate.”

Potrivit reprezentanților ministerului, în perioada următoare cerințele pentru spitalizare vor fi mari, din cauza îmbătrânirii populației, care are tot mai mare nevoie de servicii medicale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău