Autoritățile norvegiene au sporit măsurile de securitate la unități de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat

  • 03 Octombrie 2022 13:31
Autoritățile norvegiene au sporit măsurile de securitate la unități de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat

Armata norvegiană a anunțat, luni, 3 septembrie, că a desfășurat soldați pentru a contribui la paza principalelor unități de prelucrare a petrolului și gazelor de pe uscat, ca parte a unui efort mai amplu de a spori securitatea pe fondul suspiciunii că scurgerile de la gazoductele Nord Stream de săptămâna trecută au fost rezultatul unui act de sabotaj, transmite REUTERS, citat de Rador.

Conductele rusești Nord Stream 1 și 2 au explodat pe 26 septembrie, deversând gaze în Marea Baltică, în largul coastelor Danemarcei și Suediei. Seismologii au înregistrat explozii în zonă, iar Poliția din mai multe țări a demarat anchete. Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze din Europa și un important exportator de petrol, a apelat săptămâna trecută la marină și forțele aeriene pentru a patrula zăcămintele petroliere din larg și a anunțat că va primi asistență din partea Marii Britanii, Germaniei și Franței în acest sens.

La solicitarea Poliției norvegiene, Garda Națională norvegiană, o forță de mobilizare rapidă, a început, luni, să desfășoare trupe la unitățile responsabile cu procesarea și exportul de petrol și gaze. Deși guvernul norvegian a anunțat că nu este conștient de nicio amenințare specifică la adresa infrastructurii de petrol și gaze, a considerat, totuși, că este prudent să consolideze securitatea și a căutat să tempereze îngrijorările în rândul salariaților unităților. Printre instalațiile de pe uscat care au primit, luni, protecție militară și din partea Poliției se numără terminalele de export de gaze Kollsnes și Nyhamna, uzina de gaze și condensat Kaarstoe și rafinăria de petrol din Mongstad.

Un purtător de cuvânt al forțelor armate a refuzat să precizeze numărul soldaților desfășurați, din motive de securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău