Autoritățile moldovene promit fonduri alocate în Bugetul de Stat pentru atenuarea schimbărilor climatice

  • 04 Noiembrie 2018 12:29
Autoritățile moldovene promit fonduri alocate în Bugetul de Stat pentru atenuarea schimbărilor climatice

Din anul 2019, autoritățile publice centrale vor planifica în bugetul de stat, cheltuielile pentru activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice. Pentru a identifica cheltuielile necesare pe sectoarele prioritare economiei naționale, la Chișinău a fost organizat un atelier de instruire.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu suportul Oficiului Schimbarea Climei.

În acest context, pe parcursul a două zile, reprezentanții autorităților publice centrale, dar și membri ai grupurilor de lucru implicați în elaborarea bugetului pe domeniile agricultură, dezvoltare regională și finanțe, s-au informat despre  necesitatea procedurii de marcare climatică a bugetului public național și au identificat cheltuieli bugetare legate de acest fenomen.

Totodată, prin exerciții practice, participanții au învățat să aplice marcarea climatică a bugetului sectorial, inclusiv aplicarea procedurii pe etape, precum și au îndeplinit un formular de analiză și asigurare a calității  marcării climatice.

Potrivit participanților la discuții, finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și mărirea capacităților de stocare a acestora, reducerea vulnerabilității și menținerea și creșterea rezistenței sistemelor umane și ecologice la impactul negativ al schimbărilor climatice. 

La finalul atelierului, reprezentanții instituțiilor publice centrale au convenit să dezvolte o rețea de comunicare, ce va spori  cunoștințele specialiștilor în domeniu și va avea drept obiectiv planificarea cheltuielilor pentru investiții în activități de atenuare și adaptare la schimbările climatice.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău