Autoritățile moldovene, îngrijorate în privința siguranței alimentării cu gaze prin intermediul Moldovagaz

  • 19 Ianuarie 2018 16:26
Autoritățile moldovene, îngrijorate în privința siguranței alimentării cu gaze prin intermediul Moldovagaz

Autoritățile Republicii Moldova sunt îngrijorate de siguranța alimentării cu gaze naturale prin intermediul companiei moldo-ruse Moldovagaz după 2019 și doresc urgentarea procedurii de expropriere a persoanelor pe ale căror terenuri urmează să treacă viitoarea conductă de gaz Ungheni – Chișinău.

Autoritățile Republicii Moldova se arată îngrijorate de declarația gigantului rus Gazprom care a anunțat că, după 2019, și-ar putea sista tranzitul de gaze prin Ucraina. Acesta este principalul argument în favoarea urgentării a procedurii de expropriere a terenurilor și, respectiv, a construcției gazoductului Ungheni – Chișinău, a explicat pentru Radio Chișinău șeful direcției de politici în domeniul energetic din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Călin Negură:

„În acest caz, noi suntem expuși în sensul în care noi nu vom putea, pe sensul clasic de transport de gaze prin intermediul Ucrainei, să ne alimentăm cu gaze. Asta înseamnă că în continuarea Gazprom rămâne furnizorul nostru de gaze, până la deschiderea pieței și posibilitatea ca și alți furnizori să ne livreze gaze. De fapt, pe hârtie este și acum, doar că din punct de vedere al infrastructurii încă este îngreunat acest proces”.

Procedura, stipulată într-un proiect al Ministerului Economiei și Infrastructurii, stabilește că lucrările la gazoduct vor putea fi făcute concomitent cu procedura de expropriere. Procesul rapid de expropriere pe care și-l doresc autoritățile moldovene i-ar putea nemulțumi pe proprietarii de terenuri, crede expertul economic Veaceslav Ioniță. În opinia sa, statul ar fi trebuit să pregătească din timp aceste proceduri, în loc să îi oblige pe proprietarii privați să renunțe la terenurile lor într-un termen de maxim 80 de zile, după cum prevede proiectul.

„Noi despre gazoductul Iași – Ungheni și extinderea lui până la Chișinău vorbim deja mulți ani, el trebuia să funcționeze de vreo doi ani, cel puțin. Dumneavoastră veți observa că toată această urgență este legată de faptul că cineva nu și-a făcut munca, nu și-a îndeplinit obligațiile de serviciu și acum trebuie să mergem pe proceduri speciale și să ridicăm populația, să nemulțumim cetățenii, în condițiile în care se putea de făcut civilizat”, spune Veaceslav Ioniță.

Menționăm că proiectul stipulează necesitatea finalizării lucrărilor de construcție și operaționalizarea transportului de gaze naturale prin noua conductă pe direcția Ungheni-Chișinău până la sfârșitul anului 2019. Acest gazoduct ar urma să fie o prelungire a conductei Iași-Ungheni și ar putea fi gestionat de compania Transgaz din România, care și-a anunțat intenția de a participa la privatizarea întreprinderii de stat

Vestmoldtransgaz, operator al gazoductului Iași – Ungheni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău