Autoritățile locale solicită modificarea legislației cu privire la resursele din Fondul Rutier
-
01 Noiembrie 2017 14:35
Autoritățile locale solicită modificarea legislației prin care resursele din Fondul Rutier le sunt repartizate direct, pentru efectuarea lucrărilor de reparație a drumurilor.
Este voba despre o normă intrată în vigoare în primăvara acestui an, prin care bugetele locale sunt suplinite din Fondul Rutier, în funcție de numărul de locuitori în sate și de kilometri pentru raioane. Primarii semnalează, însă, că soldurile rămase anul acesta din sumele nevalorificate le vor fi retrase, de aceea solicită modificarea legislației, pentru ca acestea să poată fi transferate pentru anul următor.
Subiectul a fost dezbătut în cadrul Comisiei parlamentare pentru administrație publică, la care au fost invitați mai mulți primari și reprezentanți ai Ministerul Economiei și Infrastructurii. Autoritățile locale au subliniat că transferurile din Fondul rutier în bugetele satelor și raioanelor le permit, în sfârșit, să își poată îndeplini obligațiile de reparare a drumurilor. Problema este, însă, că nu toți primarii au reușit să valorifice banii transferați, astfel încât, ei riscă să rămână fără aceste fonduri la sfârșitul anului.
„Eu am executat acești bani încă din luna august și Doamne ajută să mai fi fost încă. Am primit 670 de mii de lei prin tansfer. Ar reparat jumătte de kilometru de drum sau 3000 de metri pătrați, nu țin minte exact șli vreau să aduc mulțumir idn partea oamenilor. Legea e bună, de aceea nu o stricați cu faptul că dacă nu a reușit să facă, îi luăm banii. Lăsați-i acolo. Chiar dacă eu am reușit, pentru colegii care nu au reușit”, a declarat primarul localității Slobozia Mare din raionul Vulcănești, Valentina Carastan.
În prezent, sursele din Fondul Rutier le sunt repartizate primăriilor în calitate de transferuri, de aceea soldul rămas nevalorificat la sfârșit de an urmează a fi retras. Astfel, este necesară modificarea legislației pentru ca acești bani să fie considerați surse din veniturile proprii, a explicat deputatul liberal-democrat, Iurie Țap.
”Ceea ce poate fi făcut este să fie stabilite în buget, mai bine zis, în legislație și respectiv în buget, ca surse de venit propriu, cu dreptul de decizie al autorităților locale”, a spus Iurie Țap.
Reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, autoritate în subordinea căreia se află Fondul Rutier, au explicat că nu dețin date exacte referitoare la nivelul de valorificare a sumelor repartizate autorităților locale, pentru că acestea nu sunt raportate în mod sistematizat.
Potrivit datelor oferite, mai multe sate și raioane nu au reușit să valorifice banii din Fondul rutier pentru că au început târziu procedurile de achiziții publice, iar unele licitații s-au desfășurat de mai multe ori, din lipsa agenților economici calificați pentru a efectua lucrările.
Legea Fondului Rutier a fost modificată în martie 2017, cu scopul de a repartiza mijloacele acumulate direct administratiei publice locale.