Autoritățile israeliene au eliminat toate măsurile de securitate de pe Esplanada Moscheilor

  • 27 Iulie 2017 13:03
Autoritățile israeliene au eliminat toate măsurile de securitate de pe Esplanada Moscheilor

Autoritățile israeliene au eliminat în timpul nopții întreaga infrastructură de securitate instalată în ultima lună pe Esplanada Moscheilor, după mai bine de o săptămână de condamnări internaționale și proteste violente din partea credincioșilor palestinieni, care au refuzat să treacă prin detectoarele de metale pentru a se ruga în moscheea al-Aqsa, transmite Reuters.

Guvernul Netanyahu eliminase deja detectoarele de metale, instalate la intrările pentru musulmani în complexul al-Aqsa, după ce trei atacatori arabo-israelieni au împușcat mortal doi polițiști israelieni într-un atac armat de pe 14 iulie. Decizia de eliminare a măsurilor de securitate pune capăt protestelor palestiniene, care s-au terminat adeseori în violențe pe străzile din Orașul Vechi al Ierusalimului, scrie news.ro.

După eliminarea detectoarelor de metale, liderii palestinieni i-au îndemnat pe credincioși să-și continue boicotul până la eliminarea tunicheților și a camerelor de supraveghere instalate în ultima săptămână de autoritățile israeliene și care reprezintă o schimbare periculoasă a status-quo-ului pe Esplanada Moscheilor.

De asemenea, liderii palestinieni au promis o nouă zi de proteste violente pentru vineri în Ierusalimul de Est.

Patru palestinieni au fost uciși de forțele de securitate israeliene în ultima săptămână de proteste violente, iar un atacator palestinian a înjunghiat mortal trei israelieni într-o colonie din Cisiordania.

Secretarul General al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a îndemnat la calm, precizând că există un risc ridicat pentru o explozie de violențe în Ierusalimul de Est.

Tensiunile cu privire la Esplanada Moscheilor au dus în trecut la perioade lungi de neliniște, inclusiv la cea de-a doua revoltă palestianină cunoscută sub numele de Intifada de la al-Aqsa, care a dus la moartea a 1.073 de cetățeni israelieni, 66 de cetățeni străini și 6.349 de palestinieni în perioada 2000-2004.

”Sunt îngrijorat în special de riscul potențial al escaladării violențelor și cer tuturor liderilor politici, religioși și comunitari să se abțină de la acțiuni sau o retorică provocaroare, solicit reținere din partea Israelului”, a declarat Guterres.

Muncitorii israelieni au eliminat în timpul nopții tunicheții, barierele și camerele de supraveghere de pe Esplanada Moscheilor.

De asemenea, credincioșii palestinieni s-au adunat de la primele ore ale dimineții pentru a sărbătorii o adevărată victorie în Ierusalimul de Est.

Liderii musulami i-au îndemnat pe credincioși să se întoarcă în moscheea al-Aqsa, punând capăt unui boicot de două săptămâni în care palestinienii s-au rugat în semn de protest pe străzile înguste din Orașul Vechi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău