Autoritățile elene vor continua să transfere pe continent refugiații aflați în taberele de pe Insula Lesbos

  • 30 Septembrie 2019 17:09
Autoritățile elene vor continua să transfere pe continent refugiații aflați în taberele de pe Insula Lesbos

Grecia va continua să transfere solicitanții de azil din taberele supraaglomerate de pe insulele sale în cele de pe continent, au anunțat luni oficiali greci, după ce o femeie a murit în urma ciocnirilor violente și a unui incendiu izbucnit la una dintre taberele de refugiați de pe Insula Lesbos.

Confruntările violente au izbucnit duminică în tabăra de refugiați Moria după izbucnirea unui incendiu în interiorul unui container de marfă, acesta fiind folosit de autoritățile elene pentru a adăposti refugiați. Cel puțin 17 persoane au fost rănite în acele incidente. Tabăra pentru refugiați, cea mai mare din țară, operează în prezent la o capacitate de patru ori mai mare decât normele pentru care a fost proiectată. Rămășițele carbonizate ale femeii au fost transportate la spital, a anunțat printr-un comunicat Ministerul Sănătății.

Sunt, în prezent, neconfirmate rapoartele referitoare la existența unei a doua victime, autoritățile anunțând că a fost demarată o anchetă cu privire la izbucnirea incendiului. Ministrul adjunct pentru protecția civilă, Lefteris Economou, a transmis jurnaliștilor că, până la sfârșitul zilei de luni, vor fi transferați pe continent 250 de refugiați aflați în prezent pe insula Moria. Problema va fi discutată în cadrul ședinței de guvern conduse de premier. Potrivit datelor furnizate de biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR), aproximativ 12 mii de migranți și refugiați se află în prezent în tabăra de pe Insula Moria.

Guvernul intenționează transferarea a aproximativ trei mii de oameni de pe insulele sale pe continent, până la sfârșitul lunii octombrie, a mai precizat oficialul elen. Peste nouă mii de oameni au ajuns în Grecia în luna august, acesta fiind cele mai mare număr din ultimii trei ani de când Uniunea Europeană și Ankara au implementat un acord privind închiderea rutei migranților prin Marea Egee. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați, peste opt mii de oameni au ajuns în Grecia în luna septembrie.

Aproape un milion de refugiați, mulți dintre ei care au fugit din calea războiului din Siria, au traversat dinspre Turcia către insulele grecești din Marea Egee în 2015. Activiștii pentru drepturile omului au criticat îndelung condițiile precare din taberele de refugiați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău