Autoritățile doresc să verifice integritatea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP, înainte de evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor

  • 26 Noiembrie 2021 14:39
Autoritățile doresc să verifice integritatea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP, înainte de evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor

Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care prevede evaluarea integrității candidaților la funcțiile de membri în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Membrii actuali din ambele foruri se află la finalul mandatelor.

Ar urma să fie constituită o Comisie specială de evaluare, din care vor face parte trei experți naționali și trei internaționali, care vor examina integritatea candidaților, luând în calcul veniturile și averile, precum și stilul de viață al acestora. Proiectul a fost transmis pentru expertizare Comisiei de la Veneția, a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco. Evaluarea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP va preceda evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, întrucât organele de autoadministrare vor avea un rol decisiv în cadrul acestui proces, a argumentat ministrul Justiției.

Este important ca la momentul când începe evaluarea externă și extraordinară a judecătorilor și procurorilor, aproximativ mijlocul anului viitor, 2022, să avem deja instituții de autoadministrare curate și cu mandate certe. Pentru că atât CSM cât și CSP vor participa direct și vor avea un rol extrem de important în procesul de vetting propriu zis, adică în procesul de evaluare externă și extraordinară.

Astfel, evaluarea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP, ar urma să se desfășoare în perioada februarie-aprilie 2022, potrivit estimărilor ministrului Justiției.

Pe de altă parte, Adunarea Generală a Judecătorilor, la care ar urma să fie aleși membrii în CSM din partea magistraților, este planificată pentru data de 3 decembrie, după ce a fost amânată de câteva ori, existând opinii că aceasta ar putea fi din nou contramandată. Și Adunarea Generală a Procurorilor a fost amânată pentru o dată ulterioară, printr-o decizie a CSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău