Autoritățile discută cu agricultorii ca urmare a acțiunilor de protest

  • 20 Mai 2015 13:26
Autoritățile discută cu agricultorii ca urmare a acțiunilor de protest

Autoritățile discută cu agricultorii un șir de măsuri menite să contribuie la dezvoltarea acestui sector, însă deocamdată nu s-a ajuns la compromis în ceea ce privește majorarea fondului de subvenționare pentru acest an.

Din această cauză agricultorii își mențin în vigoare intenția de a organiza protestul anunțat pentru 27 mai.

După ce ieri premierul Chiril Gaburici s-a întâlnit la Criuleni cu reprezentanții mai multor asociații de agricultori, astăzi și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a organizat o întrevedere cu aceștia.

Andrian Candu a venit miercuri, 20 mai, cu mai multe inițiative care ar urma să fie realizate până la 1 iulie. Printre acestea se numără acordarea de credite ieftine pentru agricultori în valoare totală de jumătate de milliard de lei care să fie alocat de Banca Națională prin intermediul băncilor comerciale. De asemenea, Andrian Candu a propus anularea impozitului pe profit pentru agricultori; schimbarea modalității de subvenționare, astfel încât banii să fie acordați per hectar; schimbarea modalității de calcul a prețului la produsele petroliere și acordarea dreptului agricultorilor să importe acest tip de produse. Andrian Candu a propus ca  inițiativele respective să fie înglobate într-o hotărâre de Parlament care să fie aprobată în timpul cel mai apropiat.

Majoritatea agricultorilor au salutat propunerile făcute, dar au insistat pe majorarea fondului de subvenționare. Președintele Asociației Uniagroprotect, Alexandru Slusari.

Andrian Candu a declarat că deocamdată nu poate discuta despre majorarea acestui fond.

Ieri premierul Chiril Gaburici s-a întâlnit cu agricultorii, cărora le-a dat asigurări că la următoarea ședință a Executivului va fi examinat proiectul de hotărâre privind datoriile restante din fondul de subvenționare pentru 2014, astfel încât, în cel mai scurt timp, fermierii să poată primi banii.

Amintim că agricultorii au organizat două acțiuni de protest în acest an, principala revendicare fiind dublarea fondului de subvenționare de la 600 de milioane la 1,2 miliarde de lei.

Datele statistice arată că producția agricolă în ianuarie-martie 2015 față de ianuarie-martie 2014 a crescut cu 4,4%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,06 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău