Autoritățile din Beijing propun rezidenților a treia doză de vaccin înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă

  • 20 Octombrie 2021 12:45
Autoritățile din Beijing propun rezidenților a treia doză de vaccin înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă

Autoritățile din Beijing oferă rezidenților posibilitatea de a se imuniza cu cea de-a treia doză a unor vaccinuri anti-COVID-19, a anunțat miercuri un cotidian local, cu doar câteva luni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de iarnă, care vor fi găzduite de capitala chineză, informează AFP citat de AGERPRES.

China a vaccinat cu schemă completă, până la jumătatea lunii septembrie, peste 1 miliard de persoane (78% din populația sa), potrivit Ministerului Sănătății din această țară, folosind seruri chinezești dezvoltate de companiile Sinovac și Sinopharm.

Însă în rândul specialiștilor există anumite dubii legate de eficacitatea acestor vaccinuri împotriva noilor variante ale coronavirusului.

Virusul SARS-CoV-2 a fost descoperit în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019.

China a reușit să controleze în mare parte epidemia de COVID-19 pe teritoriul său. Autoritățile chineze au raportat doar două decese asociate COVID-19 în mai mult de un an și, cu excepția unor focare sporadice, viața a revenit la normal în această țară începând din primăvara anului 2020.

A treia doză de vaccin anti-COVID-19 este de acum propusă locuitorilor din Beijing cu vârste de peste 18 ani și care au fost vaccinați cu schemă completă în urmă cu cel puțin șase luni, potrivit cotidianului Xinjingbao (Beijing News), o publicație oficială a capitalei chineze.

Decizia intervine într-o perioadă în care metropola Beijing se află pe ultima sută de metri a pregătirilor privind găzduirea Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie 2020), unde sportivii participanți vor rămâne într-o bulă de securitate și la care doar spectatorii din China vor avea acces.

Sportivii vor putea să aleagă între vaccinarea cu schemă completă împotriva noului coronavirus și respectarea unei perioade de carantină de 21 de zile după sosirea lor în China.

Potrivit unor experți chinezi în sănătate, China trebuie să ajungă la o acoperire vaccinală de aproximativ 85% pentru a atinge imunitatea colectivă. Autoritățile centrale încearcă să atingă acest obiectiv până la sfârșitul anului 2021.

Programe de administrare a celei de-a treia doze au fost deja anunțate în alte 10 provincii chineze în ultimele săptămâni.

China și-a stabilit obiectivul de a împiedica apariția pe teritoriul său a oricărui caz de COVID-19. Este vorba despre o politică de "zero infecții", care, în mare parte, și-a arătat roadele până acum, întrucât doar câteva cazuri de infectări noi sunt raportate în China în fiecare zi.

Autoritățile de la Beijing nu par dispuse să relaxeze această politică înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă.

Un nou focar restrâns, asociat unui grup de turiști, afectează totuși în prezent cinci provincii chineze. El a determinat închiderea spațiilor de transport, de divertisment, a școlilor și siturilor turistice din câteva orașe din provinciile Mongolia Interioară și Gansu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău