Autoritățile de la Chișinău susțin că Tiraspolul a respectat doar două dintre angajamentele asumate în privința școlilor românești
-
16 Octombrie 2018 16:00
Tiraspolul nu-și îndeplinește toate angajamentele asumate în privința școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.
Potrivit șefului adjunct al Biroului politici de reintegrare de la Chișinău, Alin Gvidiani, doar două dintre cele șapte angajamente pe care și le-a asumat administrația din regiunea transnistreană au fost îndeplinite. Este vorba despre achitarea a 1.000 de lei pentru arenda clădirilor. Totuși, așa-zisa administrație de la Tiraspol a semnat contracte de arendă pentru zece ani pentru școlile românești și nu a permis folosirea loturilor de teren din apropierea clădirilor închiriate.
Nici angajamentul privind circulația liberă a profesorilor și elevilor din școlile românești nu este respectat.
„La punctele de trecere de pe linia administrativă, pe care noi le considerăm neautorizate, li se cer date despre copii, despre destinația și scopul deplasării. Noi insistăm pe eliminarea barierelor în calea de liberă circulație, să fie exclusă procedura de notificare scrisă prealabilă, toate formalitățile, verificări de acte să fie excluse. Noi am să sugerat fie examinată posibilitatea asigurării trecerii în baza prezentării carnetelor de elevi și legitimațiilor de serviciu”.
Autoritățile de la Chișinău susțin că sunt probleme și la transportarea materialelor didactice pentru școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului, menționând că loturile de manuale în limba română „sunt într-un vizor sporit din partea pretinselor structuri transnistrene”.
„Deși au fost diminuate unele tarife la serviciile comunale, ele nu au fost echivalate cu tarifele aplicate celorlalte instituții de învățământ din regiune. Și noi considerăm că este continuată discriminarea. De exemplu, liceul Evrika din Râbnița achita în luna august 8,85 ruble transnistrene pentru un metru cub de apă, iar consumatorii din regiune plăteau 1,06 ruble pentru aceeași cantitate”, spune Alin Gvidiani.
Chișinăul consideră că dosarul copiilor trebuie să fie depolitizat. „Partea transnistreană parcă și-a exprimat disponibilitatea să identifice soluții viabile, însă vedem că este mult de lucru și sperăm că ei au perceput aceste discuții ca pe o temă pentru acasă”, a spus Alin Gvidiani.
Subiectul educației în școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană va fi discutat și la următoarea reuniune a reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului.