Autoritățile de la București susțin că nu sunt condiții pentru adoptarea încă unui raport critic în UE privind R.Moldova

  • 09 Decembrie 2018 08:40
Autoritățile de la București susțin că nu sunt condiții pentru adoptarea încă unui raport critic în UE privind R.Moldova

Ministerul de Externe de la București afirmă că România nu a considerat că sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unui raport critic în Consiliul Afaceri Externe al UE la adresa Republicii Moldova. Reacţia vine după apariția unor informaţii în spaţiul public, potrivit cărora România a blocat adoptarea unor concluzii cu privire la situația din Republica Molodova în CAE.

"În legătură cu ştirile apărute în presă referitor la blocarea de către România a adoptării concluziilor privind Republica Moldova în Consiliul Afaceri Externe, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: România va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova şi să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relaţia cu Uniunea Europeană. În acelaşi timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relaţiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză şi proiecte de asistenţă în procesul de consolidare a asocierii politice şi integrării economice dintre UE şi Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA)", potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, citat de MEDIAFAX.

Ministerul de Externe adaugă că România susţine existenţa unui dialog constant între autorităţile Republicii Moldova şi Uniunea European pentru şi îndeplinirea angajamentelor Chişinăului în legătură cu reformele ţării.

"Considerăm că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă şi pragmatică. România susţine desfăşurarea unui dialog constant şi substanţial între oficialii UE şi autorităţile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct poziţiile, aşteptările şi sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului şi în raport cu procesul de reforme. În acest sens, recent a avut loc la Bruxelles reuniunea Comitetului de Asociere UE - Republica Moldova, unde Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme şi a exprimat aşteptări, fiind discutate diverse soluţii pentru problemele de interes comun", potrivit sursei citate.

MAE mai precizează că partea română a considerat că nu sunt întrunite condiţiile pentru adoptarea unor astfel de concluzii în Consiliul Afacerilor Externe.

"Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relaţiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalităţi de acţiune pot apărea unele nuanţe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene şi pe toate temele de politică externă. În consecinţă, România a considerat că nu sunt întrunite toate condiţiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menţionăm că, pe lângă ţara noastră, şi alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticenţă cu privire la oportunitatea concluziilor CAE. Reamintim că în tot acest proces este importantă comunicarea extinsă a beneficiilor pentru cetăţeni a procesului de reforme asociat AA/DCFTA", conchide sursa citată.

Amintim că, potrivit unor surse citate de Europa Liberă, România, sprijinită de Ungaria, s-a opus adoptării de către Consiliul Afaceri Externe al UE a proiectului unor concluzii critice la adresa Republicii Moldova, care urma să fie examinat în ședința de luni, 10 decembrie. Bucureştiul şi-a exprimat „foarte clar” opoziţia faţă de acest text şi că la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agendă. 

Proiectul documentului semnala că evenimentele din Republica Moldova, începând din februarie, „inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului, au „provocat îngrijorări semnificative’cu privire la angajamentul acestei ţări. Miniștrii de Externe ai UE declarau că se se aşteaptă ca alegerile parlamentare din februarie 2019 în Republica Moldova „să se desfăşoare conform standardelor internaţionale, respectând principiile democratice şi asigurând un proces credibil, transparent şi cuprinzător”.

Proiectul exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni şi intimidări” în Republica Moldova. Declaraţia mai cere autorităţilor din Republica Moldova să asigure tuturor candidaţilor accesul la mass-media şi şanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chişinăului să asigure existenţa „unui număr corespunzător de secţii de votare” atât în ţară, cât şi în străinătate.

Concluziile urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeană a decis să reducă ajutorul financiar și a suspendat, de asemenea, un program de asistenţă macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, până la o decizie ulterioară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
19,69 °C
cer senin
Umiditate:60 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău