Autoritățile de la București susțin că nu sunt condiții pentru adoptarea încă unui raport critic în UE privind R.Moldova

  • 09 Decembrie 2018 08:40
Autoritățile de la București susțin că nu sunt condiții pentru adoptarea încă unui raport critic în UE privind R.Moldova

Ministerul de Externe de la București afirmă că România nu a considerat că sunt întrunite condițiile pentru adoptarea unui raport critic în Consiliul Afaceri Externe al UE la adresa Republicii Moldova. Reacția vine după apariția unor informații în spațiul public, potrivit cărora România a blocat adoptarea unor concluzii cu privire la situația din Republica Molodova în CAE.

"În legătură cu știrile apărute în presă referitor la blocarea de către România a adoptării concluziilor privind Republica Moldova în Consiliul Afaceri Externe, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: România va continua să susțină parcursul european al Republicii Moldova și să promoveze necesitatea implementării reformelor asumate în relația cu Uniunea Europeană. În același timp, în calitate de stat membru UE, România este deplin angajată în promovarea politicilor comune ale UE în relațiile cu Republica Moldova, contribuind cu propria expertiză și proiecte de asistență în procesul de consolidare a asocierii politice și integrării economice dintre UE și Republica Moldova, în conformitate cu angajamentele reciproce asumate prin Acordul de Asociere si Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)", potrivit unui comunicat al Ministerului român de Externe, citat de MEDIAFAX.

Ministerul de Externe adaugă că România susține existența unui dialog constant între autoritățile Republicii Moldova și Uniunea European pentru și îndeplinirea angajamentelor Chișinăului în legătură cu reformele țării.

"Considerăm că este foarte important ca Uniunea Europeană să promoveze în vecinătatea sa o politică echilibrată, coerentă și pragmatică. România susține desfășurarea unui dialog constant și substanțial între oficialii UE și autoritățile Republicii Moldova, context în care sunt comunicate în mod direct pozițiile, așteptările și sprijinul UE pentru îndeplinirea angajamentelor Chișinăului și în raport cu procesul de reforme. În acest sens, recent a avut loc la Bruxelles reuniunea Comitetului de Asociere UE - Republica Moldova, unde Uniunea Europeană a ridicat o serie de probleme și a exprimat așteptări, fiind discutate diverse soluții pentru problemele de interes comun", potrivit sursei citate.

MAE mai precizează că partea română a considerat că nu sunt întrunite condițiile pentru adoptarea unor astfel de concluzii în Consiliul Afacerilor Externe.

"Chiar dacă există acord la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene asupra relațiilor cu Republica Moldova, în identificarea celor mai eficiente modalități de acțiune pot apărea unele nuanțe de abordare în cadrul formatelor de lucru. De altfel, dezbateri de acest gen au loc permanent la nivelul Uniunii Europene și pe toate temele de politică externă. În consecință, România a considerat că nu sunt întrunite toate condițiile pentru adoptare de concluzii CAE la acest moment. Menționăm că, pe lângă țara noastră, și alte state membre ale Uniunii Europene au exprimat reticență cu privire la oportunitatea concluziilor CAE. Reamintim că în tot acest proces este importantă comunicarea extinsă a beneficiilor pentru cetățeni a procesului de reforme asociat AA/DCFTA", conchide sursa citată.

Amintim că, potrivit unor surse citate de Europa Liberă, România, sprijinită de Ungaria, s-a opus adoptării de către Consiliul Afaceri Externe al UE a proiectului unor concluzii critice la adresa Republicii Moldova, care urma să fie examinat în ședința de luni, 10 decembrie. Bucureștiul și-a exprimat „foarte clar” opoziția față de acest text și că la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agendă. 

Proiectul documentului semnala că evenimentele din Republica Moldova, începând din februarie, „inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinăului, au „provocat îngrijorări semnificative’cu privire la angajamentul acestei țări. Miniștrii de Externe ai UE declarau că se se așteaptă ca alegerile parlamentare din februarie 2019 în Republica Moldova „să se desfășoare conform standardelor internaționale, respectând principiile democratice și asigurând un proces credibil, transparent și cuprinzător”.

Proiectul exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la „numărul tot mai mare de cazuri raportate care implică presiuni și intimidări” în Republica Moldova. Declarația mai cere autorităților din Republica Moldova să asigure tuturor candidaților accesul la mass-media și șanse egale de a participa la alegeri. De asemenea, proiectul de text cere Chișinăului să asigure existența „unui număr corespunzător de secții de votare” atât în țară, cât și în străinătate.

Concluziile urmau să fie adoptate după ce Comisia Europeană a decis să reducă ajutorul financiar și a suspendat, de asemenea, un program de asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, până la o decizie ulterioară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău