Autoritățile de la București promit să ofere sprijin financiar oamenilor de artă și instituțiilor de cultură din Republica Moldova

  • 13 Februarie 2022 09:15
Autoritățile de la București promit să ofere sprijin financiar oamenilor de artă și instituțiilor de cultură din Republica Moldova

Specialiștii ministerelor Culturii de la Chișinău și București, elaborează deja un plan de acțiune care va fi semnat în curând. Anunțul a fost făcut de miniștrii Culturii din România și Republica Moldova în emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

Potrivit sursei citate, ministrul Culturii de la București, Lucian Romanșcanu a declarat că România vă găsi modalități de a susține și mai mult dezvoltarea domeniului culturii în Republica Moldova. Asta, chiar dacă autoritățile de la București au prevăzut bani pentru acest domeniu și în proiectul prin care a oferit un grant de 100 de milioane de euro pentru infrastructura locală.

LUCIAN ROMAȘCANU, ministrul Culturii, România: „Să găsim o formulă prin care să atragem fonduri din România pentru Republica Moldova, Teatrul Național Mihai Eminescu, Filarmonica, sunt atâtea lucruri care trebuie finanțate și putem să aducem din România prin mecanisme fundraising. Să colindăm România și să aducem bani pentru a sprijini Moldova.”

SERGIU PRODAN, ministru Culturii,  Republica Moldova: „Fară un fond activitatea culturală este foarte problematică, în acest sens vom studia foarte atent și mizăm foarte mult pe susținerea domnului ministru.”

Cei doi miniștri au subliniat și importanța îmbunătățirii legislației în domeniul culturii. Lucian Romașcanu a dat asigurări că România va ajuta autoritățile de la Chișinău să elaboreze legi care să permită finanțarea oamenilor de creație și instituțiilor culturale.

LUCIAN ROMAȘCANU, ministrul Culturii, România:„ Am avut azi o surpriză negative la întâlnirea cu marele maiestru Eugen Doga, să aflu că timp de opt ani nu a primit niciun ban în urma difuzării operelelor lui. Noi avem în România, tocmai a trecut de comisia de cultură, legea cu privire la drepturile de autor și în formula care o avem acum o s-o dăm Ministrului Culturii, Sergiu Prodan.”

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii,  Republica Moldova: „Mulțumesc poporului român pentru ajutorul acordat  în zeci de ani de independență, necondiționat și  fără implicarea schimbărilor politice.”

Guvernul României a investit de mai multe ori în reconstrucția și renovarea unor edificii culturale din Republica Moldova. Printre clădirile reabilitate se numără inclusiv Muzeul Național de Artă, Sala cu Orgă din Chișinău și Teatrul din Cahul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău