Autoritățile dau asigurări că lucrătorii medicali sunt pregătiți să înceapă campania de imunizare împotriva COVID-19. „Mai bine să te imunizezi, să faci imunitate prin vaccinare decât să faci COVID-19 și pe urmă să ai consecințele cu mult mai grave.”

  • 12 Februarie 2021 12:45
Autoritățile dau asigurări că lucrătorii medicali sunt pregătiți să înceapă campania de imunizare împotriva COVID-19. „Mai bine să te imunizezi, să faci imunitate prin vaccinare decât să faci COVID-19 și pe urmă să ai consecințele cu mult mai grave.”

Centrele teritoriale de sănătate publică sunt pregătite pentru a începe campania de imunizare împotriva COVID-19, după cum susțin managerii instituțiilor medicale. Potrivit acestora, personalul medical a fost instruit cum să organizeze procesul de vaccinare, iar cabinetele, unde va avea loc imunizarea, au fost dotate cu frigidere pentru depozitarea vaccinului.

Timp de trei zile Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au organizat instruiri pentru lucrătorii medicali cu privire la administrarea vaccinului împotriva COVID-19. În special, ei au fost informați despre distribuția, păstrarea, administrarea și managementului efectelor adverse post-imunizare.

Directorul adjunct al Centrului de Sănătate Cahul, Larisa Chiriac, a spus că instruiri vor mai avea loc, întrucât nu se cunoaște exact ce vaccin va fi administrat la prima etapă. Ea a asigurat că lucrătorii medicali au fost instruiți, iar cabinetul unde va avea loc imunizarea este dotat cu toate cele necesare pentru vaccinarea populației.

Va fi un punct în spitalul raional unde se vor vaccina personalul medical din secțiile ATI și secțiile COVID. Pe locul doi suntem cei de la medicina primară și prespitalicească, personalul medical de pe ambulanță. Vor fi două centre focale unul la spital și altul la Centrul de sănătate Cahul. Se vor vaccina în cabinetul unde se administrează și celelalte vaccinuri. Am primit recent, încă, un frigider nou. Avem suficient echipament. Așteptăm vaccinul. Instruiri adăugătoare vor mai fi în funcție de vaccinul pe care îl vom primi. La fiecare vaccin tehnica de administrare este diferită, care cu dizolvare, care fără dizolvare. Și condițiile de păstrare sunt diferite în funcție de vaccinul pe care îl vom primi.

Și centrul de Sănătate din Anenii Noi este pregătit pentru a începe campania de imunizare împotriva COVID-19. Managerul instituției, Ina Gurschi, a menționat importanța vaccinării pentru a evita consecințele grave ale bolii.

Este cabinet special pentru imunizări, aparte. Frigidere avem, echipamente avem. Avem persoană anume pentru imunizări. Are experiență foarte mare, instruire și certificat pentru a face imunizările. Nu se cunoaște, deocamdată, care vaccin vom avea. Nu avem datele de la Centrul de Sănătate Publică regională care ne instruiește preventiv când vine vaccinul în teritoriu. Bariera aceasta de frică, deja, nu este deoarece vedem consecințele la COVID-19, care sunt cu mult mai grave. Mai bine să te imunizezi, să faci imunitate prin vaccinare decât să faci COVID-19 și pe urmă să ai consecințele cu mult mai grave post COVID.

Potrivit Ministerului Sănătății, primele doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Rep. Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech și 264 de mii de doze produse de Oxford/AstraZeneca. La prima etapă vor fi imunizați, prioritar, lucrătorii medicali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău