Autoritățile britanice au impus sancțiuni împotriva a 33 de ruși, printre care Gherman Gref și Oleg Tinkov, precum și împotriva a 26 de întreprinderi și bănci

  • 24 Martie 2022 13:07
Autoritățile britanice au impus sancțiuni împotriva a 33 de ruși, printre care Gherman Gref și Oleg Tinkov, precum și împotriva a 26 de întreprinderi și bănci

Autoritățile britanice au impus noi sancțiuni împotriva a 33 de cetățeni ruși, printre care se numără Gherman Gref și Oleg Tinkov, precum și împotriva a 26 de întreprinderi, instituții și bănci.

Autoritățile britanice au anunțat joi, 24 martie, impunerea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, din cauza operațiunii sale militare speciale în Ucraina. 33 de cetățeni din Rusia sunt vizați de noile restricții, inclusiv președintele Sberbank, Gherman Gref și fostul președinte adjunct al Consiliului de administrație al acestei instituții financiare Lev Hasis, care a demisionat din această funcție în luna februarie, dar și fondatorul Tinkoff Bank, Oleg Tinkov. Acestora li se interzice accesul în Marea Britanie, iar toate fondurile și activele cetățenilor ruși care intră sub incidența sancțiunilor sunt blocate. În plus, sancțiunile au afectat 26 de instituții bancare, printre care Alfa-Bank, ALROSA, Gazprombank, RJD (Banca Căile Ferate Ruse), Rosselhozbank, Rusghidro, Sovkomflot. La data de 21 februarie 2022, președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete prezidențiale privind recunoașterea independenței așa-numitor autoproclamate republici populare Donețk și Luhansk, iar pe 24 februarie a adresat un mesaj urgent către ruși, anunțând o operațiune militară specială în Donbas.

În discursul său, el a afirmat că ''împrejurările necesită o acțiune decisivă din partea Rusiei'' și a subliniat că ''Rusia nu va permite Ucrainei să dețină arme nucleare''. Obiectivele operațiunii speciale enunțate sunt ''demilitarizarea și denazificarea'' Ucrainei. Ca răspuns la acțiunile Rusiei, țările occidentale: SUA, Canada, statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Japonia au anunțat noi sancțiuni mult mai dure împotriva Federației Ruse, inclusiv sancțiuni financiare și economice. Astfel, în mod special, băncile rusești sunt vizate de sancțiuni, inclusiv Sberbank, VTB, Novikombank, FC Otkritie și Sovkombank, iar pentru o serie de companii de stat a devenit acum dificil să mai atragă capital străin. Ulterior, țările UE și Statele Unite au convenit să deconecteze băncile rusești, care sunt vizate de sancțiuni, de la sistemul internațional de tranzacții interbancare și schimbul de informații SWIFT. În plus, s-a decis înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, ceea ce va crea dificultăți în utilizarea rezervelor internaționale. De asemenea, țările UE s-au angajat să ia măsuri pentru a limita ''vânzarea cetățeniei'' - așa-numitele ''pașapoarte de aur'', care le permit rușilor bogați care sunt în cooperare strânsă cu guvernul rus, să devină cetățeni ai statelor UE și să aibă acces la sursele lor financiare.

În plus, Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și o serie de alte țări au închis spațiul lor aerian pentru aeronavele rusești.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău